Kreativna industrija kao generator novih radnih mjesta


U organizaciji udruge za razvoj kreativnih industrija Faro 11 iz Rovinja, te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i grada Rovinja, u rovinjskom Multimedijalnom centru održana je  konferencija „Kreativna industrija i coworking kao generator novih radnih mjesta i socijalne inkluzije “. Riječ je o industriji koja spada u najbrže rastuće grane ekonomije i ima izniman utjecaj na lokalni i nacionalni razvoj. 

Daniela Angelina Jelinčić, s Instituta za razvoj i međunarodne odnose, u svom je predavanju, uz isticanje mnogobrojnih uspješnih
praksi iz inozemstva, ukazala na važnost kulturno-kreativnih industrija za razvoj gospodarstva i promociju kulturnog identiteta. Govorilo se o brendiranju gradova, međusektorskoj suradnji i spill-over efektu na širu ekonomiju.

Na konferenciji je predstavljena i novoosnovana Istarska filmska komisija. Ravnateljica Istarske kulturne agencije - IKA Aleksandra Vinkerlić istaknula je da Istra sada ima priliku kvalitetnije kotirati kao filmska destinacija i posebno je ukazala na mogućnosti koje se otvaraju mladima u vidu zaposlenja upravo u tom sektoru.

Na samom kraju konferencije svi su sudionici dobili priliku predstaviti svoje projekte i razmijeniti iskustva. Održan je i okrugli stol fokusiran na probleme s kojima se najčešće suočavaju kreativci i evidentiranjem novih mjera koji bi iste probleme u budućnosti
olakšali, ako ne i potpuno riješili. (E. V.)


Podijeli: Facebook Twiter