Kreativna dokumentaristika - najžešći kritičar stvarnosti

Sisačka Željezara, gigant na izdisaju
Sisačka Željezara, gigant na izdisaju

- Izuzetno mi je drago i čast izlagati u ovom genijalnom prostoru stare tiskare. Ova je izložba jako zanimljiva i s gledišta ovog mjesta. Pula je jako vezana za ovu priču istrošenih formi; u njenom slučaju to su vojno-industrijski kompleksi iz austrougarskog razdoblja. CIA je 1964. godine cijeli prostor Jugoslavije nazvala istrošenom formom, koja na dulje staze nema šanse opstati, rekao je sinoć istaknuti multimedijski umjetnik Sandro Đukić prilikom otvaranja svoje samostalne izložbe radova "Potrošeni oblici" u Muzeju suvremene umjetnosti Istre, u čijem središnjem dijelu su izložene Đukićeve fotografije velikog formata sisačke Željezare, nekadašnjeg industrijskog giganta na izdisaju.

- To je dokumentaristička priča bazirana na kreativnosti, a time i je to najžešća kritika stvarnosti. Govori i o napuštenom kompleksu, ali i o društvu koje ga je napustilo, uz senzacionalno pronalaženje detalja, kazao je kustos izložbe i muzejski savjetnik MSUI-ja Mladen Lučić. Ravnateljica MSUI-ja Ketrin Milićević Mijošek čestitala je autoru na odličnom projektu koji je kompatibilan s ovim prostorom.

Izložba "Potrošeni oblici" sastoji se od tri izražajno i medijski različita segmenta, a osim fotografija sisačke Željezare (i pratećeg bogatog art booka), u stražnjem dijelu je meditativno-kontemplativni videorad "Daydream", dok su uvodni prostor zauzele fotografije iz rada "Kings' gambit".

Riječ je o, kako je pojasnio Lučić, kombinaciji performansa i svojevrsnog dokumentarističkog dnevnika. Fasciniran klasičnom umjetnošću, Đukić je za boravka u Beču često posjećivao Kunsthistorisches Museum, a posebno je rado boravio u dvorani sa slikama majstora nizozemskog baroka.

Odlučio je da u toj sali, čije slike simboliziraju početak građanskog društva, izvede performans koji se sastoji od igranja partije šaha s umjetnikom Slavenom Toljem. Prizor partije šaha koja se odvija u sredini dvorane prepune baroknih slika u pripadajući im pozlaćenim okvirima, kaže Lučić, pomalo je nadrealan, pomalo simboličan i pomalo narativan, što otvara niz iščitavanja s meditativnim štihom i potiče odnos između prošlosti i sadašnjosti, suvremenog i klasičnog.

Izložba je otvorena do 29. studenog. (Z. ANGELESKI, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter