Kreativci stižu na grožnjanske radionice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na nedavnoj konferenciji za novinare u zagrebackoj dvorani Vatroslava Lisinskog predstavljen je program Medunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu za 2012.

Više o projektu rekli su Tonci Bilic, novi predsjednik Hrvatske glazbene mladeži, Dubravka Dujmovic Kušan, ravnateljica HGM-a, i Neven Frangeš, umjetnicki voditelj Europske ljetne jazz akademije i direktor medunarodnog jazz festivala Jazz Is Back! - BP.

Uz HGM Jazz Orkestar, koji je pokrenut u Grožnjanu i djeluje vec desetak godina, lani je startao i Komorni gudacki orkestar pod vodstvom Pavla Zajceva, koji ce nakon ovogodišnje radionice u Grožnjanu održati mini turneju, a njen ce vrhunac biti gostovanje na eminentnom festivalu u Osoru.

Što se tice jazza, tu je nekoliko radionica - uz Europsku ljetnu jazz akademiju i HGM Jazz Orkestar, tu je i svjetski, JM World Orchestra, koji ce takoder nakon radionice nastupiti u Weikershkeimu, njemackoj inacici Grožnjana - to su jedina dva svjetska mjesta susreta glazbene mladeži u svijetu koja rade po takvom konceptu.

Valja istaknuti i Zbor HRT-a koji upravo u grožnjanskoj crkvi snima poseban projekt "Hrvatska glazba - La Riva dei Schiavoni". Takoder, uz brojne glazbene radionice za razne instrumente, ove godine ce se na obnovljenim orguljama prvi put održati medunarodno natjecanje za glas i orgulje "Hefer 2012.", u suradnji s umjetnickom radionicom Hefer, koja je i obnovila orgulje.

Iz izuzetno bogatog programa valja izdvojiti i gostovanje zborova iz Austrije i Hrvatske, radionice raznih udruga kao npr. europskog Youth Express Networka i Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom, glazbene i plesne tecajeve, arhitektonski simpozij u organizaciji hrvatskih arhitekata Vinka Penezica i Kreše Rogine, a pred sam kraj sezone u Grožnjan ce doci i glumci Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba, na tecaj i radionicu, koje predvodi Suzana Nikolic.

Takoder, dio radionice Komornog gudackog orkestra HGM-a su i tecajevi violine, viole i violoncela, koji ce se održavati paralelno s radionicom orkestra, s ciljem da postanu ishodište mladih clanova orkestra. Voditelji ovog jakog gudackog projekta su Pavle Zajcev, dirigent i umjetnicki voditelj orkestra, Andelko Krpan, voditelj tecaja violine, Milan Cunko, voditelj tecaja viole, i Mihovil Karuza, voditelj tecaja violoncela.

Medunarodni karakter Centra potvrden je najviše kroz Jazz akademiju, koja okuplja voditelje tecajeva za cak devet instrumenata, pjevanje i big band radionicu, a koji dolaze iz Austrije, Švedske, SAD-a i Hrvatske. Ostali ce tecajevi i radionice ugostiti profesore iz Japana, Makedonije, Velike Britanije, Nizozemske, Italije, Madarske i Slovenije. (T. TIDIC)


Podijeli: Facebook Twiter