Kreativci iz bujskog centra za inkluziju

(J. PREKALJ)
(J. PREKALJ)

Novigrad i Umag ovih su dana domaćini nogometnog turnira Istria Winter Cup koji ove godine ima i humanitarnu komponentu - revijalnu utakmicu koju će u srijedu odigrati selekcije turnira i Humanih zvijezda Hrvatske '03. Sredstva prikupljena od prodaje ulaznica namijenjena su bujskom Centru za inkluziju i podršku u zajednici, koji djeluje već tri godine i čije su aktivnosti usmjerene odraslim osobama s intelektualnim teškoćama i njihovim roditeljima i skrbnicima. Korisnicima Centra nastoji se pomoći u društveni život.

Nekoliko dana prije utakmice korisnike smo posjetili u sjedištu Centra, u gradskom prostoru gdje djeluje posebni odjel Osnovne škole Mate Balote koji je prostorije podijelio s Centrom.

Kreativnost na djelu

Voditeljica Centra Ana Boroš korisnicima je tek najavila iznenađenje pa su ugledavši našu novinarsku ekipu rado pristali na fotografiranje, a i pokazali nam svoje radove. Zatekli smo ih u izradi ručnih radova i ukrasa koje će prodavati na štandu koji će imati u dvorani za vrijeme humanitarne utakmice. Uz pomoć voditeljice i volonterke Barbare Goleš u njihovim vrijednim rukama nastajali su razni predmeti; vaze, svijećnjaci, platnene vrećice, kasice-prasice, zvončići, većina od recikliranog materijala. U stvaranju i kreiranju pomaže im i vanjska suradnica Sandra Jukica.

- Da nisam došla ovdje ništa ne bih znala, a ovako sam naučila raditi razne ukrasne predmete i još puno stvari, kaže Marijana Jurišević iz Novigrada koja je u Centru od samog početka. Dok nam pokazuje zvončić koji je sama napravila doznajemo i da voli svirati klavir i plesati, što nam kasnije uz glazbu i pokazala.

- Ja najviše volim rezati, kaže naša druga sugovornica Kristina Kristić iz Grožnjana, dok zajedno s kolegama okupljenima oko stola reže komadiće papira kojima će oblijepiti kasicu-prasicu. Osim toga, otkriva nam da joj je omiljena zabava šetati svog psa kojeg jako voli.

Rehabilitacija i zabava

- Centar želi pružiti izvaninstitucionalnu skrb korisnicima kroz dnevni boravak i ispunjeno slobodno vrijeme, psihosocijalnu rehabilitaciju, brigu o zdravlju, edukaciju i praktično osposobljavanje, kaže Boroš.

Bujski je Centar otvoren prije tri godine i jedan od četiri takva u Istri, uz one u Puli, Poreču i Labinu. Danas ima osam korisnika s područja cijele Bujštine i gradova Novigrada, Umaga i Buja. Korisnici u Centar dolaze nakon navršene 21 godine i završetka programa u školi. Svaki od gradova izdvaja sredstva za korisnike sa svog područja, a Grad Umag organizira i besplatan prijevoz s pratnjom zajedno s učenicima s poteškoćama u razvoju koji pohađaju bujsku školu.

Otvaranje Centra u Bujama inicirala je Milojka Maračić, magistrica edukator - rehabilitator OŠ Mate Balote, koja radi s djecom s teškoćama u razvoju i prati ih u posebnom odjelu škole. Radeći svoj posao dugo godina uočila je potrebe roditelja da nakon završetka škole njihova djeca imaju ispunjeno slobodno vrijeme te da nisu prepuštena sama sebi. Uz pomoć roditelja djece, Marka Perkova i Ozrena Catele iz pulskog Centra za inkluziju te podršku bujskog gradonačelnika Edija Andreašića predstavila je projekt i priča je krenula, a u realizaciji su najviše pomogli gradonačelnici Umaga, Novigrada i Buja. (V. HABEREITER)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter