Kreacija zvana - SoundPainting

Na prošlogodišnjoj radionici u Rojcu bilo je - kreativno (D. ŠTIFANIĆ)
Na prošlogodišnjoj radionici u Rojcu bilo je - kreativno (D. ŠTIFANIĆ)

Namijenjena glazbenicima i soundart umjetnicima, a pod voditeljskom palicom akademskog dirigenta, skladatelja, diplomiranog glazbenog teoretičara i pedagoga Nevena Radakovića, besplatna sedmodnevna radionica SoundPaintinga (multidisciplinarnog znakovnog jezika za skladanje u realnom vremenu) počinje u nedjelju 21. kolovoza u 14 sati u koncertnoj dvorani "Rondo" u pulskom Rojcu.

Svi zainteresirani za ovu besplatnu kreativnu radionicu mogu se prijaviti na mail adresu [email protected] (mob: 098-95-24-310). Radionica će se odvijati svakog dana u Rojcu od 14 do 17 sati, a završna prezentacija bit će u subotu  27. kolovoza.

Što je to SoundPainting? Soundpainting je univerzalni multidisciplinarni znakovni jezik za skladanje u realnom vremenu, namijenjen glazbenicima, plesačima, glumcima i vizualnim umjetnicima. Koncipirao ga je Walter Thomson 1974. godine i razvija se do danas. Trenutno obuhvaća više od 1.200 znakova koje skladatelj - soundpainter pokazuje kako bi proizveo specifičnu reakciju izvođača.

Soundpainter stoji ispred grupe izvođača te rukama i tijelom pokazuje niz znakova koji označavaju specifičan ili aleatoričan materijal koji ansambl (grupa izvođača) treba proizvesti. Reakcije izvođača (ansambla) soundpainter dalje usmjerava i tako uobličuje kompoziciju.

Soundpainter - skladatelj/kompozitor - sklada u realnom vremenu i oblikuje kompoziciju po vlastitoj želji. Ponekad može predvidjeti reakciju pojedinog izvođača, često puta ne. Specifičnost i slučajnost dva su osnovna elementa kojima se služi.

Znakovi soundpainting jezika koriste se kroz sintaksne upute 'tko', 'što, 'kako', 'kada'. Postoji puno vrsta znakova, neki označavaju specifičan materijal, drugi označavaju specifičan stil, žanr, aleatorički koncept, improvizaciju, disciplinu, poziciju na pozornici, kostime ili rekvizite.

SoundPainting zahtjeva od izvođača odmak od poznatog i predvidivog te posvetu svakom pojedinačnom kreativnom aktu bez znanja o tome kuda vodi, a jednako nepredvidiv je i za skladatelja soundpaintera koji uvijek komponira samo s onim što se dogodi u danom trenutku. Rezultat su dinamični dijalozi između skladatelja i članova ansambla odnosno spontane real-time kompozicije u čiji uzbudljivi nastanak na vrlo jednostavan način može biti uključena i publika.

Radionica SoundPaintinga obuhvatiti će 1. i 2. stupanj znakovnog jezika, a radi bržeg i kognitivno kvalitetnijeg usvajanja znakova, svaki polaznik imat će priliku pokazivati znakove i reagirati na znakove. Tako će polaznici sudjelovati u dvostrukoj ulozi: kao soundpainteri (skladatelji/dirigenti) te kao svirači u ansamblu. Stečeno znanje primjenjivat će u formi etida (vježbi) - kratkih kompozicija, zaključno skladajući svoje soundpainting kompozicije na prezentaciji radionice.

Voditelj radionice Neven Radaković (dirigent, pedagog, skladatelj) umjetnički je voditelj APU-a (Postmodern Art Ensemble) i Soundpainting Platforme Pula. On od 2010. vodi radionice i seminare o suvremenim umjetničkim praksama s naglaskom na Novu glazbu, Soundpainting, glazbeni teatar, intuitivne glazbene prakse, eksperimentalnu glazbu, slobodnu, neidiomatsku, aleatoričnu i strukturalnu improvizaciju te real-time kompoziciju. Organizaciju Soundpaintinga podržali su Upravni odjel za kulturu Grada Pule i Istarske županije. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter