Krave obitelji Peruško daju prvoklasno mlijeko

Krave obitelji Peruško nikad nisu bile bolesne ni zarazne
Krave obitelji Peruško nikad nisu bile bolesne ni zarazne

Petnaest krava obitelji Ivana Peruška iz sela Batvači, između Vodnjana i Barbarige, daju prvoklasno mlijeko. Punomasno, s puno bjelančevina i suhe tvari. Takve krave ne mogu dati loše, nekvalitetno mlijeko. Nikada nisu zabilježeni opasni aflatoksini zbog kojih na domaćem tržištu mliječnih proizvoda trenutno vlada panika.

Građani se opravdano pitaju kakvo mlijeko piju i kakva je kvaliteta mliječnih proizvoda na policama trgovačkih lanaca. Još kad je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina pred koji dan napao hrvatske stočare oko kvalitete mlijeka, pa još kad se počelo spominjati kancerogene mikotoksine, e onda su se svi zabrinuli.

Više nije jasno ni kakva je stočna hrana za krave, ni je li se testirala ili se podrazumijeva kako je sve u redu. Javnost je opravdano uznemirena, a obitelj Ivana Peruška kriznu situaciju s mlijekom prati sa strane, gotovo kao da ih se to i ne tiče. Kao da se bave brodogradnjom, a kriza je u mljekarstvu, sektoru koji s njima nema veze.

- Nama se to ne može dogoditi. Ni plijesan, a ni kontaminacija stočne hrane mikotosinima što rezultira ozbiljnim zdravstvenim problemima. Naše krave ne jedu umjetnu hranu, ne jedu nezdravu hranu. Farme poput naše krasi eko-proizvodnja i pouzdanost, kaže Ivan Peruško, proizvođač prvoklasnog mlijeka čiji se mliječni proizvodi i prerađevine prodaju na istarskom i širem riječkom području.

Krave obitelji Peruško nikad nisu bile ni bolesne ni zarazne, farmi na kojoj žive nikad nije zabranjen rad ni isporuka mlijeka, a veterinarska kontrola je kontinuirana i nikad ne nailazi ni na najmanje probleme. Sve se odrađuje po ustaljenoj proceduri.

- Naše kravice lijepo žive, mi živimo u skladu s prirodom, mlijeko nam je savršeno, otkupna cijena poštena, a konačni proizvodi kvalitetni. Dobrobit naših krava izuzetno nam je bitna, kaže Ivan Peruško. Kod njega očito vrijedi pravilo da se dobro dobrim vraća; on je dobar prema svojim kravama, a one mu višestruko vraćaju. (R. FRANK/Novi list; snimio D. ŠTIFANIĆ)

CIJELU REPORTAŽU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter