Krave iz Jadreški u prostornoplanskom cajtnotu

OPG Vitasović ima 20-ak muznih krava, a nova je štala projektirana za njih 35 s telcima (D. ŠTIFANIĆ)
OPG Vitasović ima 20-ak muznih krava, a nova je štala projektirana za njih 35 s telcima (D. ŠTIFANIĆ)

Projekt Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Vitasović iz Jadreški prije dvije je godine prošao na natječaju za program IPARD (mjera ulaganja u sektor mljekarstva), ali pomoć Europske unije za gradnju moderne štale ne može realizirati jer nisu na vrijeme uspjeli dobiti građevinsku dozvolu.

Razlog je rigorozna odredba Prostornog plana uređenja općine Ližnjan (PPU) po kojoj, kaže Milorad Vitasović, nije moguće izgraditi takav pogon na 200 metara od građevinskog područja, što je, tvrdi, jedinstveni slučaj u Istri.

Već dugi niz godina pokušavaju dobiti dozvolu, a unatoč stalnom ohrabrenju Općine Ližnjan, prijašnje IDS-ove i sadašnje SDP-ove vlasti, da će se uskoro ciljano izmijeniti PPU, to se nije dogodilo. Vremena je za njihovih 20-ak muznih krava sve manje jer posljednji će natječaj biti raspisan ovih dana.

Tako se ovaj mljekar, opterećen kreditima, ne gomba samo s notorno niskom cijenom otkupa mlijeka, već i prostornoplanskom dokumentacijom.

- U travnju ide novi, i to je zadnji IPARD-ov natječaj. Otvara se 7. travnja, zatvara 18., a ja više ne vjerujem da će se išta riješiti. Ovo je peti natječaj koji propuštam. Nakon toga mogu baciti 70 kilograma dokumentacije koja čeka u Zagrebu, u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, mogu baciti projekt vrijedan 60 tisuća kuna, rasprodati krave i mehanizaciju, kaže Vitasović.

Njegova se stoka nalazi u centru Jadreški, u skučenom prostoru, i samo je pitanje dana kada će morati napustiti selo, nekada nadaleko poznato po kravama i ovcama od kojih su danas mnogi odustali. (Z. STRAHINJA)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter