Kravata - hrvatski simbol svjetske kulture

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

U povodu obilježavanja Dana kravate danas je u uredu zastupnika u Europskom parlamentu Ivana Jakovčića otvorena didaktička izložbe Academie Cravatice "Priča o kravati", autora koncepcije i tekstova Nikole Albaneže. Izložba slikovno i tekstualno prikazuje povijesni razvoj kravate, porijeklo i širenje u Europi i svijetu, a prikazuje i simboličke i identitetske vrijednosti kao simbola komunikacije.

- Kravata ima komunikacijski potencijal kao nijedan drugi odjevni predmet, rekao je među ostalim glavni tajnik Academie Cravatice Dino Bedrina prilikom otvaranja izložbe, ukratko obrazlažući njezinu ogromnu simboliku, među ostalim, kao simbol uspravnosti, dostojanstvenosti čovjeka, svečanih događaja, a nastala iz povijesnih korijena hrvatske narodne nošnje.

Likovna pedagoginja i umjetnica Aleksandra Rotar prisjetila se potom prve izložbe likovnih djela na temu kravate iz 2003. godine, a o radovima na tu temu i projektima govorile su profesorice Gimnazije i Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Elizabeta Pavlović te Vesna Pavletić. Učenici te dvije škole su nakon svečanosti otvorenja svezali kravate dezena "Kravata oko pulske Arene" na pulskim spomenicima. (N. S.)


Podijeli: Facebook Twiter