Kratkotrajno nevrijeme vratilo hladnocu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nevrijeme koje je tijekom kasnog jutra uz hladan vjetar i mjestimicne oborine zahvatilo Istru vec se razišlo tijekom ranog poslije podneva, no donijelo je znacajan pad temperature, a ponegdje i snijeg.

Na Cicariji su pahulje pocele padati oko 10 sati, no ubrzo su nestale tek neznatno zabijelivši planinske vrhove, kako na pogranicnom podrucju laniške opcine u okolici Jelovica, tako i u blizini opcinskog središta Lanišca.

U tamošnjim se selima, doznajemo od Draženka Cendaka iz Jelovica te Roberte Medica iz Lanišca, snijeg nije zadržao te se promet odvijao bez poteškoca. U poslijepodnevnim satima na Cicariji se ocekuje novi snježni val.

Susnježica je takoder zahvatila Sveti Lovrec, a pahulje su videne i u Kanfanaru. U Bujama i Tinjanu zabilježen je grad, dok je Puljštinu zahvatila bura i kiša. Na podrucju Barbana oko 11 sati na nekoliko se minuta sve zabijelilo od mješavine tuce i snijega, no kiša koja je takoder u to vrijeme pala prekinula je kratki zimski ugodaj.



U Labinu se nešto prije 11 sati nebo ucas potpuno naoblacilo te su u kratkom vremenu padali snijeg, susnježica i grašica praceni jakim vjetrom. Nevrijeme, za kojeg se nije vidio ni prst pred nosom, potrajalo je 15-ak minuta, nakon cega je kišilo još oko sat vremena pa su pahulje na sramežljivo zabijeljenim tratinama na Katurama do podneva okopnile.

U gradskom komunalcu doznali smo da snažan nalet vjera nije prouzrocio vece materijalne štete. U Istri opcenito nisu zabilježene intervencije žurnih službi, saznajemo od procelnika Podrucnog ureda zaštite i spašavanja Renata Kalca.

Na Rovinjštini su grad i grašica koji su padali istovremeno najviše pogodili podrucje Bala i to na potezu državne ceste za Sošice.

Pojedini automobili su stali sa strane i cekali da se vrijeme malo smiri, a oni koji su nastavili vožnju prilagodili su je stanju na cesti te znatno smanjili brzinu.



Mještani Žminja vele da je kod njih takoder padala mješavina grašice i grada, a nakon što se ispadalo, na rubovima prozora i ogradama još se neko vrijeme zadržao led. U Kanfanaru je takoder padala grašica, a sve je trajalo tek desetak minuta.

Iako su se crni oblaci u jutarnjim satima nadvili nad Rovinjom, a bura znatno pojacala, grad su zaobišle padaline, a potom se, kao i u Žminju i Kanfanaru, razvedrilo i zasjalo sunce.

Današnje kratkotrajne oborine nece ublažiti sušu koja traje još od studenog mjeseca jer se prema prognozama nastavlja vrijeme bez oborina. Iducih dana, uz suncano vrijeme, ocekuje nas prava zima s temperaturama koje ce tijekom noci padati ispod ništice.

- Tjedan ce obilježit jacanje rusko-skandinavske anticiklone koja ce omoguciti dotok vrlo hladnog zraka sa sjeveroistoka kontinenta direktno u Sredozemlje, kaže Petar Radovan iz Istrameta.

- Toplo Sredozemlje ce vrlo vjerojatno burno reagirati na hladan zrak koji pristiže sa sjeveroistoka, odnosno ocekuje se stvaranje sredozemnih ciklona, možda i njihove cijele obitelji.

Velika je nepoznanica kamo ce te ciklone krenuti te je usprkos dotoku hladnog zraka sa sjeveroistoka te ciklonalne aktivnosti u Sredozemlju sasvim moguce da Istra ostane i suha uz buru, zakljucuje Radovan.


Podijeli: Facebook Twiter