Kratkometražni maraton na najkraći dan u godini

Kino Valli (D. ŠTIFANIĆ)
Kino Valli (D. ŠTIFANIĆ)

Prvi maraton kratkometražnih filmova, sa 45 igranih, animiranih, dokumentarnih i dječjih filmova, održat će se 21. prosinca u 25 nezavisnih hrvatskih kina, kao dio međunarodne manifestacije "Najkraći dan" kojom se na dan zimskog solsticija u zemljama diljem svijeta promiče stvaralaštvo kratkometražnog filma.

"Najkraći dan" pokrenuo je 2011. Francuski nacionalni centar za kinematografiju u suradnji s Agencijom za kratkometražni film kako bi promovirao bogatu francusku produkciju kratkometražnog filma. Nakon velikog uspjeha inicijativi su se već iduće godine pridružile Njemačka, Portugal, Italija, Španjolska, Švicarska, Finska, Belgija, Norveška, Poljska, Kanada, Češka, a od ove godine i Hrvatska, u organizaciji Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Filmovi će se prikazivati od jutarnjih sati do ponoći, a ulaz na sve projekcije je besplatan. Od domaćeg filma tu su dokumentarci Krste Papića, recentni igrani i dokumentarni filmovi nagrađivanih mladih hrvatskih autora i bogat dječji program animiranog filma.

Inozemni program donosi izbor radova proslavljenog francuskog animatora Michela Ocelota, a pod naslovom "This is not a funny program" prikazivat će se kratkometražne komedije iz više europskih zemalja.

Maraton se održava u Čakovcu, Daruvaru, Dubrovniku, Gospiću, Koprivnici, Kutini, Novskoj, Osijeku, Pakracu, Pazinu, Poreču, Prelogu, Puli, Rijeci, Rovinju, Samoboru, Sinju, Sisku, Splitu (Kino Central, Kinoteka Zlatna vrata), Velikoj Gorici, Vodicama, Zaboku i Zagrebu (Kino Europa i Kino Tuškanac). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter