Kratki vodič za internetsku kupovinu


Kada navečer, uz šalicu čaja i slatki kolačić, opušteno sjednemo pred računalo i krenemo u upijanje portalskih vijesti, a potom spontano prekopamo Facebook uzduž i poprijeko, sjetimo se da bismo baš trebali novi okvir za obiteljsku fotografiju iznad radnog stola, smeđi s modernim dezenom, jer bi takav odgovarao uz novi kauč. On je, dakle, sada prioritet, nisu više važne preskupe režije koje su stigle za prošli mjesec, niti boja za zidove koju treba kupiti za proljetno osvježenje stana.

Brzinski u preglednik upisujemo www.ebay.com, adresu najpoznatije svjetske stranice za internetsku kupovinu i za tren pronalazimo savršeni primjerak. I košta svega 3,99 dolara plus troškovi poštarine u visini proizvoda.

Prava sitnica, pomislimo, takav je u pulskom trgovačkom centru najmanje 70 kuna, a ovaj je još i ljepši. Na brzinu odradimo još dva klika i okvir je kupljen, a mi smo ponosni što smo našli ono što smo tražili i pritom uštedjeli veliki iznos.

Okvir uredno stiže na kućnu adresu za desetak dana, no više nije ni približno zanimljiv kao što je bio prilikom kupovine. Pomislimo tek tada, je li nam stvarno trebao?     

Da biste započeli s e-kupovinom, najprije je potrebno izraditi korisnički račun na stranici. Uz korisničko ime koje odaberete, ispunite točne osobne podatke i provjerite jeste li ispravnu adresu unijeli, jer će na nju stizati kupljeni predmeti. Osnova za kupovinu preko eBaya je kreditna kartica i internetski servis za sigurnu kupovinu Paypal.

Nakon registracije na adresi www.paypal.com, potrebno je tek upisati podatke s kartice i nakon verifikacije Paypal postaje vaš novčanik za internet kupovinu, bilo gdje i bilo kad. On je u potpunosti siguran servis i podatke o kartici ne prikazuje nigdje, a zaštićen je lozinkom koju odabere korisnik.

Pretragom goleme baze podataka na eBayu možete doslovce pronaći sve, rekli bismo od igle do lokomotive. Važno je ne "zagristi" odmah na prvu ponudu u rezultatima pretrage, jer pri dnu isti predmet može biti jeftiniji ili uz povoljniju dostavu.

Kod odabira valja pripaziti na nekoliko bitnih elemenata. Najprije provjerite koju ocjenu u postocima ima prodavač, što je vrlo važno za povjerenje i sigurnost kupovine. Naime, eBay se oslanja na iskustva korisnika koje tjera da ostave komentar na prodavača i proizvod koji su kupili te se prema tim kriterijima ocjenjuje prodavač, ali i korisnik koji kupuje.

Platite li predmet odmah, prodavač će vas nagraditi s pet zvjezdica u ocjeni i zahvaliti vam se javno za brzu transakciju, dok je korisnik po primitku dužan ocijeniti prodavača prema brzini dostave, stanja paketa i ostalih čimbenika. (K. TADIJIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter