Kratki pregled spasio najmanje tri života

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

U povodu otvorenja Poslovne jedinice Specijalne bolnice Medico u Puli, koncem listopada bili su organizirani Dani zdravlja uz Medico kraj središnje gradske tržnice. Brojni su građani Pule i okolice čekali u redovima da bi se informirali o uslugama koje nudi nova zdravstvena ustanova u gradu, da provjere neke osnovne parametre svog trenutnog zdravstvenog stanja, ili da iskoriste priliku kako bi se konzultirali o postojećim stanjima s prisutnim liječnicima. Medicinsko osoblje Medica rado su odgovarali na brojna pitanja te su tijekom dvodnevne akcije pregledali više od 400 građana koji su željeli izmjeriti krvni tlak, šećer u krvi ili obaviti dermatoskopiju.

Troje od ukupno dvjestotinjak pregledanih građana u tom je trenutku imalo izrazito visok krvni tlak (200/100) što ih je jako iznenadilo, te su upućeni da se odmah jave dežurnom liječniku, dok je preostala većina imala od blago do umjereno povišen krvni tlak. Tek je manji broj pregledanih imao normalan krvni tlak. Uz to, kod dviju osoba utvrđen je visok šećer u krvi (22 mmol/lit). Mnogi od njih dosad nisu ni znali da imaju problema s tlakom i šećerom u krvi, pa su im liječnici Medica preporučili da se obrate svom obiteljskom liječniku radi daljnje obrade i kontrole.

Krenuti u subotu ujutro na tržnicu i šalicu kave s prijateljima, pa usput stati na besplatnom pregledu i doznati nenadano da nešto zbilja nije u redu s našim zdravljem nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, što se vidjelo i na licima nekih građana koji su zašli u Medicov šator. Međutim, bilo je i ozbiljnijih dijagnoza od povišenog tlaka ili šećera u krvi. Budući da su zainteresirani imali priliku u ovoj akciji obaviti i brzi dermatološki pregled, na što se odlučilo stotinjak osoba, kod jedne je osobe na licu mjesta otkriven melanom - maligni tumor kože, a ustanovljene su i četiri pretkanceroze te su svi upozoreni na rezultate pregleda i upućeni svojem liječniku na daljnju obradu.

Iako je briga o zdravlju svakom čovjeku na prvom mjestu, a preventiva bi trebala biti kruna perjanica medicinskog sustava, danas je jako teško samoinicijativno ili po nekom drugom ključu obaviti sistematski pregled barem jednom godišnje, jer takvo što više ne postoji. Zasigurno su to dva osnovna razloga zašto su ovakve i druge, slične medicinske akcije koje se povremeno provode u Puli uvijek jako dobro posjećene. I ova Medicova akcija pokazala je još jednom da povremeni blic pregledi mogu zaista nekome spasiti život.(P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter