Kratke proze istarskog «erotologa»

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gostovanjem Drage Orlica sinoc je u Vrsaru zakljucen književni dio Casanovafesta, festivala koji je na nekoliko lokacija u samom mjestu i obližnjem poluotoku Montraker kroz tri dana obuhvatio niz izložbi, filmskih projekcija i književnih veceri na temu ljubavi i erotike. Podsjetimo, dogadaj je utemeljen na povijesnoj vezi Vrsara sa slavnim venecijanskim zavodnikom Giacomom Casanovom, koji je ovdje dvaput boravio sredinom 18 stoljeca, i doživljaje zapisao u memoarima.

Pod okriljem festivala je pokrenuta i edicija knjiga erotske tematike, a prvi objavljeni naslov, uz partnerstvo Naklade Zoro, je upravo Orliceva «Casanovina jabuka», koju je autor ovom prigodom predstavio. Kako je uvodno rekao voditelj susreta Davor Šišovic, najnovija knjiga svestranog istarskog pisca, gastro-znalca, erotologa i tragaca za usmenom narodnom baštinom donosi više od stotinu vrlo kratkih prica, koje zahvacaju seksualni aspekt covjekova života.

Govora je bilo i o drugim Orlicevim uracima erotskog predznaka. Zbirku pjesama «Crna macka», izdanu pred nekoliko godina, autor je nazvao «filozofskim djelom na temu erosa i tanatosa, bez velikih pretenzija». Novijeg je datuma njegov «Nadbludjeli bludnik – Casanova u Istri», libreto za komedijašku operu koju je uglazbio Alfi Kabiljo te ce uskoro biti izvedena u rijeckom kazalištu, a nagodinu i na samom Casanovafestu. Tu je i opsežni «Istarski bordel muza», zbirka ljubavnih, erotskih i bludnih pjesama Istre, koje je Orlic skupljao nekoliko godina.


Podijeli: Facebook Twiter