Kratka sezona bez all inclusive ponude

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanje bukinga za Hrvatsku je dobro i na razini je prošle godine, zbog cega se ocekuje dobra sezona. Medutim, Hrvatsku je u usporedbi s njenom turistickom konkurencijom teže prodati jer nema dovoljno all inclusive ponude, koja je kod Nijemaca sve popularnija, a i sezona je prekratka, culo se na sastanku najvecih njemackih turoperatora za hrvatsko tržište s predstavnicima Ministarstva turizma i Hrvatske turisticke zajednice te naših hotelijera.

- Prošle smo godine imali mali minus što se tice bukinga za Hrvatsku, ali godinu smo završili u blagom plusu, i to zbog dobre suradnje s hrvatskim hotelijerima. Što se tice bukinga za ovu godinu, zadnjih mjeseci bilježimo sve veci interes i mislim da cemo na kraju biti u plusu. Trendovi govore da ce ovo biti godina kasnog bukinga, kazao je Mehdi Langanke iz TUI-a. Istaknuo je da kod njih bolje prolaze automobilska putovanja od zrakoplovnih te da slabiju produ ove godine imaju Baleari, Tunis, Grcka i Bugarska. Italija je na istoj razini kao i lani, dok su Egipat i Turska pravi hit.

Njegov kolega Michael Stuewe pojasnio je da Turska dobro ide jer ima kvalitetnu all inclusive ponudu koja Hrvatskoj nedostaje. Naime, u Turskoj se u takvom aranžmanu za sedam dana može ljetovati u hotelu s cetiri zvjezdice za istu cijenu za koju bi u Hrvatskoj gost dobio tri zvjezdice. Buduci da se Hrvatska ne može prodavati kroz all inclusive, njegov je savjet da se naše destinacije po necemu diferenciraju od ostale ponude, odnosno da izgrade svoju prepoznatljivost.

Slicno o all inclusiveu govori i Toni Lausberg iz Rewe Touristika, medutim on smatra da to nije jedini put da Hrvatska bude uspješna turisticka zemlja.

- Sezona vam je prekratka. Dio hotela otvara se tek u svibnju i zatvara vec u rujnu. Neki veliki objekti koji imaju wellness ponudu ne funkcioniraju. Trebalo bi više poraditi na pred i posezoni, kaže on. Dodaje da trenutno buking za Hrvatsku stoji dobro, ali nije podjednak u svim regijama.

Thomas Cook takoder je zadovoljan s bukingom za naše destinacije. Dok Istra i Dubrovnik bilježe plus, u Dalmaciji je situacija šarolika, izvijestio je Oliver Mueck. I on se složio da bi sezona trebala biti duža, i to od veljace do studenog te da bi kapacitete hotela trebalo prilagoditi obiteljima s djecom. Hoteli bi prema njegovom mišljenju trebali biti fleksibilniji u pogledu mogucnosti dolaska i tokom tjedna te kraceg boravka, a oni koji najranije bukiraju smještaj trebali bi imati odredene bonuse. (Iz Berlina B. BAN)

OVO JE SKRACENA VERZIJA TEKSTA KOJEG MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE

 


Podijeli: Facebook Twiter