Krastavci, rajcice i salate krivi za zarazu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sirovi krastavci, rajcice i salate odgovorni su za širenje zaraze opasnom enterehemoragicnom bakterijom E. coli u Njemackoj, koja je dosad uzela cetiri života, rekla je u srijedu njemacka ministrica poljoprivrede i zaštite potrošaca Ilse Aigner.

"Inicijalni rezultati ispitivanja s Instituta Roberta Kocha pokazuju da je konzumacija sirovih krastavaca, rajcica i salata uzrok infekcije bakterijom", rekla je Aigner u priopcenju.

Njemacke zdravstvene vlasti objavile su da su dosad umrle cetiri osobe zaražene opasnim sojem bakterije E. coli koja izaziva hemoliticki uremijski sindrom, iako još uvijek nije službeno laboratorijski utvrdena veza izmedu njihovih smrti i zaraze.

Epidemiološki Institut Roberta Kocha dosad je zabilježio 140 slucajeva zaraze, najviše na sjeveru i sjeveroistoku zemlje. Sumnja se na još nekoliko stotina slucajeva, ponajviše u saveznim pokrajinama Schleswig-Holsteinu, Donjoj Saskoj i Hamburgu.

Bakterija Escherichia coli se nalazi u izmetu preživaca pa se naslucuje da su oboljeli zaraženi nakon konzumacije sirovog povrca koje je bilo gnojeno stajskim gnojivom. Bakterija uzrokuje krvavu dijareju, velike glavobolje i bolove u trbuhu, a u težim slucajevima i prestanak rada bubrega.


Podijeli: Facebook Twiter