Krastavci ne moraju biti ravni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pravilo o zakrivljenosti krastavaca i u Hrvatskoj odlazi u povijest: s nekoliko mjeseci zakašnjenja u odnosu na Europsku uniju hrvatsko je Ministarstvo poljoprivrede donijelo novi pravilnik o tržišnim standardima za voce i povrce, oslobodivši time krastavce strogih normi o njihovom izgledu.

Europska unija godinama se mucila s kriticarima koji su šašavo i birokratsko pravilo o izgledu krastavaca koristili kao dokaz birokratiziranosti. Medutim, povjerenica za poljoprivredu EU-a ljetos je odlucila tome stati na kraj. Zakrivljeni krastavci, mrkva neobicnog oblika, nepravilni patlidžani i drugo dotad «nepoželjno» povrce, od lani je ponovno dobrodošlo na police trgovina.

Hrvatska se najprije uskladila s propisom prema kojem su krastavci ekstra klase morali imati «maksimalnu zakrivljenost luka 10 mm na 10 cm krastavca». Teško je vjerovati da su takva pravila ikad doista zaživjela u praksi. No, bez obzira na praksu, ta pravila uskoro više nece vrijediti.

Novi pravilnik Ministarstva poljoprivrede stupa, doduše, na snagu tek 1. lipnja sljedece godine, ali njegove odredbe, medu kojima i one o krastavcima, konacno su ublažene. Umjesto posebnih mjera, sada je tek propisano da voce i povrce, a time i krastavci, trebaju biti neošteceni, zdravi, gotovo bez štetnih organizama, bez stranog mirisa ili okusa.


Podijeli: Facebook Twiter