"Krasnom zemljom" zatvoren Kanat

Pazinske Roženice (M. MIJOŠEK)
Pazinske Roženice (M. MIJOŠEK)

Moćnom i poletnom zajedničkom izvedbom istarske svečane pjesme "Krasna zemljo, Istro mila" pjevači i publika, predvođeni svim prisutnim dirigentima, zajedno su sinoć u Istarskoj sabornici u Poreču zatvorili ovogodišnji 42. susret pjevačkih zborova Naš kanat je lip.

Druga je večer ove popularne manifestacije, koja valorizira i promovira autohtonu istarsku i primorsku glazbu u umjetničkoj interpretaciji, protekla u toploj atmosferi, u kojoj je svaki od devet pojedinačnih nastupa nagrađen zasluženim pljeskom i glasnim odobravanjem.

S posebnom su pažnjom poslušane i pozdravljene dvije praizvedbe - "Kanpanel" Tatjane Merkl u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora KUD-a "Matko Brajša Rašan" iz Pule i "Kanat srca" Đeni Dekleva-Radaković na tekst Vladimira Pernića, koji su otpjevali zbor HGD-a "Zvijezda Danica" iz Kraljevice i Vokalni studio iz Rijeke.

Prvi je nastupio mješoviti pjevački zbor Roženice iz Pazina, na čelu s dirigenticom Ines Kovačić Drndić, koji na ovom susretu sudjeluje od njegovih početaka, a predstavio se s "Ča ću storit?" (Đ. Dekleva - Radaković/T. Ujčić), "Pod Lindaron" (N. Milotti/D. Načinović), "Belta' di fiori adornatassi" (I. pl. Zajc), "Gloria" iz Misse Brevis N. 7 s liturgijskim tekstom i "Glory, glory" (afroamerička duhovna pjesma u obradi Earlne Rentz).

Vokalna skupina Lira, koju predvodi Frane Frleta, zapjevala je "Pod Učkun kućice bele" (I. M. Ronjgov/D. Gervais), "Ča je more" (pučku pjesmu u obradi Saše Matovine) i "Biži, biži maglina" (S. Zlatić na pučki tekst).

Mlada mješovita vokalna skupina Nešpula KUD-a "Matko Brajša Rašan" iz Pule, pod vodstvom Tatjane Merkl, zanimljivo je, uz koreografiju pokreta, izvela "Ive kosi" (I. M. Ronjgov na pučki tekst), "Naranču" Elvisa Stanića i "Priču od radića" B. Starca.

Uspješan premijerni nastup Vokalnog studija iz Rijeke, dirigentice Helge Dukarić Dangubić, sa studentima riječkih fakulteta, uključivao je "Prvi bušac" (T. Uhlik/J. Biondić-Mohorić) i "Besedi drage" najspominjanijeg kompozitora ovogodišnjeg Kanta - Josipa Kaplana na besedi Zvane Črnje.

Na repertoaru zbora Hrvatske čitaonice Trsat iz Rijeke, pod dirigentskom palicom Vinka Badjuka, našli su se "Našem kantu" (J. Kaplan/F. Barić) i "Svirajmo, igrajmo" I. M. Ronjgova na pučki tekst, a njegov ženski vokalni sastav otpjevao je "Majko moja" (J. Kaplan/pučki tekst).

Zbor KUD-a "Matko Brajša Rašan", koji neprekidno djeluje već šest desetljeća, s voditeljicom Tatjanom Merkl je izveo i Radićevu "Rožicu" (M. B. Rašan/pučki tekst) i "Bokaletu" (N. Milotti/B. Obradović i A. Valenčić).

"Gajardo" (J. Kaplan/J. Stanić) i "Bela nedeja" (I. M. Ronjgov/pučki tekst) odabrao je za svoj nastup zbor HGD Zvijezda Danica iz Kraljevice, na čelu s Helgom Dukarić Dangubić, koji je zajedno s riječkom Vokalnom skupinom otpjevao i "Napitnicu" (S. Zlatić/pučki tekst).

Za mikrofone su posljednji stali združeni zborovi DVD-a Drenova, KUD-a Halubjan i zbor liječnika iz Rijeke, koje je predvodio Zoran Badjuk. Predstavili su se "Pulinom" (T. Uhlik/D. Štefanić-Mislej), "Šternom" Branislava Ostojića i "Zvoni pjesma (J. Kaplan/Z. Turak).

Zborovi su se izmjenjivali u ugodnom ritmu, a kompozicije su redom bile vesele i dinamične. Sudeći po reakcijama publike i kolega zboraša, upravo ono što u ovom trenutku ljubiteljima zborskog pjevanja, glazbe i tradicijske kulture najviše godi. Za kraj je predsjednica stručnog i organizacijskog odbora Kanta Đeni Dekleva-Radaković svim zborovima uručila priznanja.

Doprinos uspjehu događaja svakako valja pripisati i uvijek primjerenom i nadahnutom voditelju Vladimiru Perniću, koji je poručio: "Dok je našeg kanta - će biti i nas!" i poželio svima da se u Poreču s pjesmom susretnemo "I klitu!". (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter