"Krasna zemlja" u izvedbi 1.100 puhaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Buje su prvi put bile domacin Susreta puhackih orkestara Istre, koji je u svom 35. izdanju okupio 21 limenu glazbu i puhacki orkestar iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Više od 1.100 sviraca svih generacija publici se najprije predstavilo u defileu duž Istarske ulice sve do središnjeg Trga Josipa Broza Tita.

Svaki je od sudionika izveo po jednu skladbu koja se skladno nadovezivala na onu sljedecu. Na trgu su zatim izveli državne himne – hrvatsku Puhacki orkestar grada Pule pod ravnanjem Branka Okmace, slovensku orkestri iz Mareziga i Pirana predvodeni Borisom Babicem i Iztokom Babnikom, a talijansku domacini iz limene glazbe Zajednice Talijana Buje s dirigentom Corradom Morattom.

Veliko slavlje zajedništva i amaterskog glazbenog stvaralaštva u punom se sjaju pokazalo kad su se glazbari ispremiješali, posložili prema instrumentima koje sviraju i na celu s Morattom ujedinili u mocnoj i dojmljivoj izvedbi skladbi «Buje» pokojnog maestra Josipa Pina Voka koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti limenih glazbi Bujštine, «San Carlo» i istarske svecane pjesme «Krasna zemljo», uz cije je zvukove i razvijena zastava Susreta.

Okupljenima su srdacnu dobrodošlicu na sva tri jezika poželjeli gradonacelnik Edi Andreašic i predsjednica bujskog ZT-a Lionella Pausin Acquavita, koji su podsjetili na dugogodišnju tradiciju limenih glazbi u Bujama, zapocetu daleke 1841. godine, s vrhuncima poput osnivanja Filharmonijskog društva s vlastitim statutom 1884. godine.

Na prijetece oblake se nitko nije obazirao, pa rezervni plan za slucaj kiše – premještanje manifestacije u kinodvoranu, ni u jednom trenutku nije spomenut. Glazbom je tako ispunjen i Trg slobode u starogradskoj jezgri, a posjetitelji su uspinjuci se do njega imali prigodu primijetiti simpatican detalj - limeni su muzicki instrumenti bili obavezna dekoracija gotovo svih izloga!

U sugestivnom su ambijentu orkestri i limene glazbe u parovima dolazili na pozornicu, jedan po jedan izvodeci svoj 10-minutni program, koji su najavljivali voditelji Jessica Acquavita i Gerald Brozolo.

Repertoar je bio raznolik, uglavnom u znaku veselog raspoloženja, i na momente iznenadujuc, od Piazzolinog "Libertanga", Kabiljove «Jalte, Jalte», Morriconea i Cajkovskog, do melodija Istre i Kvarnera, Abbe, Santane, «Glorije» Umbeta Tozzija i «The final countdown» nekad popularnih švedskih hard rockera Europe.

Osim spomenutih, nastupili su još limene glazbe KUD-a Višnjan i KUD-a Kaštelir-Labinci (dirigent Elvis Soldatic), Mon Perin iz Bala (Domenico Malusa), Glazbenog društva Sokol iz Buzeta (Manuel Cerneka), KUD-a Istarski željeznicar iz Roca (Albert Zornada), Pazin (Robert Rosanda), Rovinj (Giuseppe Bartoli) te ZT-a Vižinada (Klaudio Žigante), koja ce biti domacin iduceg susreta.

Pod nazivom «puhacki orkestar» svirali su Naša sloga iz Babici (Denis Modrušan), koji je i inicijator ove lijepe manifestacije, zatim onaj grada Labina (Franko Ružic), Breg iz Doline (Maurizio Codrich), Izola (Mirko Orlac), Lovran (Miodrag Kašic), Porecki delfini (Dušan Bacac), Glazbenog društva Špincici iz Kastva (Goran Prša), KUD-a Matka Laginje iz Sv. Lovreca (Petar Janko) te Društvo Goriški pihalni orkester iz Nove Gorice (Sandi Cej).

Koncertiranju je uslijedilo druženje uz rijecki Company band do kasno u noc. Uspješnu organizaciju jubilarnog susreta susreta potpisuje bujski ZT u suradnji s Gradom i lokalnom Turistickom zajednicom, a pod pokroviteljstvom Istarske županije i Talijanske unije. Svoj su doprinos dali i clanovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva, koji su vrlo profesionalno «ocistili» grad od automobila, Pucko otvoreno ucilište i brojni sponzori.


Podijeli: Facebook Twiter