Kraška sela gotovo prazna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mještani Dana, kao i mnogi rodom iz tog sela na Cicariji, vec se tradicionalno okupljaju uz godišnjicu spaljivanja Dana 10. kolovoza 1944. godine. Tako je bilo i sinoc. Predsjednik buzetske boracke udruge Edo Jerman, podsjetio je da su njemacki nacisti zajedno sa talijanskim fašistima prije 65 godina spalili Vodice, Dane, Trstenik, Klenovšcak, Rašpor i Racju Vas te u njemacke logore odveli više od 50 djevojaka, žena i starijih muškaraca. Bez krova nad glavom ostalo je oko 400 obitelji sa oko 1.800 clanova.

U prvim poslijeratnim godinama stanovnici Cicarije suocili su se sa velikom oskudicom, pa su mnogi, trbuhom za kruhom odlazili u istarske gradove, Australiju, Švedsku, Italiju i druge države, a kraška sela ostala su gotovo prazna. Kraško podrucje danas je spalo na svega 400- tinjak stanovnika mahom starije životne dobi jer na tom podrucju nisu osigurani osnovni uvjeti života, istaknuo je Jerman.

Ista je sudbina i sela Dane u kojem je najviše stanovnika, cak njih 403, zabilježeno je u službenom popisu iz 1900. godine. Nakon Drugog svjetskog rata u selu je bilo nemoguce osigurati podnošljive životne uvjete, pa su mladi odlazili u potrazi za boljim životom. Danas u selu živi svega desetak stalnih stanovnika, a povremeno dolaze vikendaši, koji obnavljaju svoju djedovinu.


Podijeli: Facebook Twiter