Krasica: Titula šampiona Antoniju Pastrovicchiju

Titulu šampiona ponio je Antonio Pastrovicchio iz Vodnjana
Titulu šampiona ponio je Antonio Pastrovicchio iz Vodnjana

Šesnaesto izdanje izložbe maslinovog ulja Oleum Olivarum, koje se u subotu i nedjelju održavalo u Krasici, među 107 uzoraka iz cijele Istre, Dalmacije i slovenskog primorja iznjedrilo je najboljeg - titulu šampiona ponio je Antonio Pastrovicchio iz Vodnjana čije je maslinovo ulje dobilo 92 boda od mogućih 100.

Pri samom vrhu liste nalazi se još šesnaest maslinara - drugo mjesto sa 91 bod osvojilo je ulje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Feruča Lubiane, a treće mjesto sa po 90 bodova dijele Gordana Ritoša, Franco Basiaco, OPG Mario Vošten i Boštjan Ambrožič. Na četvrtoj poziciji sa po 89 bodova plasirali su se OPG -i Rino Fatorić, Paolo Mahne, Buntić, Mladen Milohanić, Bruno Radešić, zatim Srđan Červar, Ivica Vlatković, Marijan Pekica, Zigante - Vero, Dragutin Pjelik i Antonio Bazjak.

Inače, zlatnih odličja bilo je ukupno 38, srebrnih 42, a brončanih medalja 14. U kategoriju ekstra djevičanskih maslinovih ulja ušlo je pet ulja ekstra kategorije bez odličja.

Stručnu ocjenu senzorskih svojstava obavili su članovi Udruge sezonskih analitičara maslinovog ulja (USAMU) iz Buja, uz pomoć kolega iz Znanstveno-raziskovalnog središča Univerze na Primorskem iz Kopra. Vođa domaćeg panela bila je dr. sc. Viviane Lušetić, a analizu ulja publici je prekjučer na dodjeli priznanja predstavila predsjednica USAMU-a dr.sc.

Olivera Koprivnjak koja je istaknula da su nakon fizikalno - kemijskih analiza u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, onoj senzorskoj podvrgnuti oni uzorci čiji je udio slobodnih masnih kiselina bio manji ili jednak 0,80 posto, a takvih je bilo svih 107. 

Uz dodjelu priznanja zadnju nedjeljno poslijepodne Oleum Olivaruma proteklo je i u znaku otvorenih vrata lokalnih kušaona, podruma i kantina, cooking showu uz chefa Alma Čatlaka, te stručna predavanja. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter