Kras u strahu od talijanizacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovih je dana iz Ajdovšcine i Sežane slovenskoj vladi i predsjedniku republike upuceno pismo u kojemu predstavnici dviju gradanskih udruga osuduju nemarnost i inertnost države prema rastucoj pojavi talijanizacije slovenskog granicnog prostora.

Razlog uzbune je, po potpisnicima pisma, nezaustavljivi prodor talijanskih ulagaca, koji su doslovno preplavili tržište nekretnina. Kupuju kuce, gradevinska zemljišta, uvukli su se u ranjivo socijalno i nacionalno tkivo slovenskog granicnog podrucja snagom kapitala i brojnošcu ulagaca. "Slovenski je kras postao zalede Trsta, naš prostor doživljava ono što su vec doživjeli pripadnici slovenske manjine u Italiji koji su nekoc, na talijanskom dijelu krasa, bili kompaktna vecina i danas dijele prostor s talijanskim došljacima koji su masovno pokupovali zemljišta i kuce na prostoru iznad Trsta", piše u pismu Civilne inicijative za Kras i Primorsku.

Oni tvrde da se danas na slovenskom krasu cetvorni metar gradevinskog zemljišta prodaje po 120 eura, dok se to isto zemljište prije 1. svibnja 2004. godine, kada je Slovenija postala punopravna clanica EU-a i liberalizirala tržište nekretnina za strance, prodavalo za petnaest eura po kvadratu.

"Enormni rast cijena rezultat je pritiska potražnje s talijanske strane. U takvoj situaciji domicilno stanovništvo bit ce prisiljeno iseliti se u unutrašnjost Slovenije, gdje su cijene primjerenije prosjecnom slovenskom standardu. Talijanski došljaci koji su se udomacili u našim mjestima i dalje su poslovno vezani za Trst i ostala talijanska mjesta duž granice, odlaze na posao ujutro i vracaju se navecer, pa su naša mjesta postala spavaonice", piše u izuzetno oštrom pismu proslijedenom slovenskim celnicima.

Potpisnici tvrde da se Talijani ne prilagodavaju sredini i da ne poznaju slovenski jezik, vec se koriste talijanskim, koji sve ocitije namecu autohtonom stanovništvu. Dodaju da se sve cešce koriste talijanskim jezikom i u odnosima s opcinskim vlastima te zakljucuju da je sve bliži dan kada ce zatražiti uvodenje dvojezicnosti i izgradnju talijanskih vrtica i škola, shodno stanju na slovenskoj obali.



Potpisnici navode i neslužbene informacije po kojima iza talijanskog prodora na Krasu stoje odredene talijanske banke, koje nude kredite po povoljnijim uvjetima, pa se iz toga dade zakljuciti da "nad cijelim procesom bdije talijanska politika".

Zanimljivo u cijeloj prici jest i što s talijanske strane pojedine stranke vec godinama šire nemir zbog navodnog slovenskog osvajanja talijanskog granicnog podrucja. Celnici desnice, kako u Trstu, tako i u Gorici, upiru prst na rastuci broj slovenskih tvrtki koje otvaraju svoje poslovnice u Italiji te na brojne slovenske državljane koji kupuju skupocjene stanove i poslovne prostore u središtu Trsta i Gorice. Tršcanska desnica povezuje gospodarski prodor slovenskog kapitala sa zahtjevima slovenske manjine u Italiju za "uvodenjem dvojezicnosti i tamo gdje, poput središta Trsta, Slovenaca ima u neprimjetnom broju".

Eventualno bismo mogli otvoriti raspravu i o nazocnosti slovenskih i talijanskih ulagaca i vlasnika nekretnina kod nas, u Istri. Mogli bismo, na primjer, razmisliti o promjeni etnicke slike pojedinih dijelova sjeverne Istre, konkretno na hrvatskoj strani Savudrijske vale, gdje je pritisak slovenskih ulagaca poprilicno jak, i to sve povezati s politikom stranaka slovenske desnice, koje godinama javno propovijedaju da se Savudrija nalazi pod hrvatskom okupacijom…


Podijeli: Facebook Twiter