Kranjci u Grožnjanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jazz standardi kao i slovenske tradicionalne pjesme osnovica su repertoara slovenskog sastava Jazz Station, koji je sinoc nastupio na Balwan Cityju, u sklopu 11. izdanja grožnjanskog festivala Jazz is Back!. Vecer održana je pod nazivom Jazz Kamp Kranj, a sastav Jazz Station je ujedno i osnovan u tom slovenskom jazz kampu kojeg vode Gregor i Primož Grašic – naime, clanovi grupe, pjevacica Petra Polak, basist Toni Humar, gitarist Bojan Kralj, bubnjar Jaka Strajnar i pijanist Leon Pregelj upoznali su se 2006. godine na radionici Jazz Kampa Kranj, a ovom sastavu se na pozornici kao specijalni gost pridružio trubac Benjamin Prešern.



Ležerno uz lijepe melodije standarda poput «Besame Mucho», «Autumn Leaves», «Fly Me to the Moon» ili pak «Cheek to Cheek», Jazz Station su poveli publiku na pravo putovanje jazzy štiha obogacenog virtuoznim, no takoder vrlo ležernim solo dionicama i improvizacijama svih clanova benda.

Brojni slovenski posjetitelji su na Balwan Cityju spremno zapjevali s Petrom Polak jazzy izvedbe tradicionalnih slovenskih pjesama, a sastav je izveo i nekoliko autorskih skladbi – «Delam kako se ne sme», s kojom su pobijedili prošle godine na festivalu Melodije morja in sunca, zatim «Novi je dan» i «Vecna pesem». Te skladbe ce se naci i na njihovu debitantskom albumu, kako nam otkriva basist Toni Humar, za koji trenutno stvaraju nove pjesme.



Svirka Jazz Stationa naišla je na odlican prijem brojne publike na Balwan Cityju, koja ih je na kraju dugim aplauzom pozvala na bis kad su izveli «Route 66».

Koncertnu vecer otvorile su polaznice radionice pjevanja u Ljetnoj jazz školi pod vodstvom Anne Lauvergnac – Dorotea Talajic, Mia Marenic, Nika Turkovic i Ana Ljutic, uz pratnju benda sastavljenog od bubnjara Jerka Jurina, pijanista Hrvoja Gallera i kontrabasiste Ewalda Oberleitnera.

Uz Jazz Station te predstavnike Jazz Kampa Kranj, preksinoc je u Grožnjan stigao i kranjski dogradonacelnik Igor Velov, a ekipa regionalnog centra RTV Koper – Capodistria snimala je prilog o festivalu koji ce emitirati u sklopu svog informativnog programa.


Podijeli: Facebook Twiter