"Kraljica mora" u splitskoj luci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi školski brod u samostalnoj Hrvatskoj "Kraljica mora", izgraden u brodogradilištu Montmontaža-Greben na Korculi, u srijedu je svecano uplovio u splitsku luku gdje ce se, kako je receno, zadržati do kraja tjedna i onda nastaviti promidžbeno uplovljavanje u Kaštel Stari, Trogir i Šibenik.

Maticna luka školskog broda je u Dubrovniku, a prije Splita svecano je vec uplovio u Ploce. U brod ce se moci ukrcati 28 ucenika i studenata, cetvero nastavnika i sedam clanova posade, a prvi ucenici za školovanje na njemu ukrcat ce se, kako je najavljeno, 1. rujna.

Državni tajnik za more Mario Babic je za svecanog uplovljavanja u splitsku luku istaknuo da ce školski brod "Kraljica mora" za potrebe svih pomorskih škola i fakulteta u Hrvatskoj ploviti 35 tjedana na godinu diljem Sredozemlja.

"Brod je u vlasništvu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koje ce financirati troškove održavanja, posade i goriva, a Ministarstvo znanosti troškove studenata, tj. ucenika", rekao je Babic i dodao da je brod stajao 37 milijuna kuna.


Podijeli: Facebook Twiter