Kraljica dodijelila plemićke naslove glumcima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glumica Kristin Scott Thomas i Joan Collins te britanski glumac John Hurt ove su godine među 1164 osobe kojima je britanska kraljica Elizabeta II. dodijelila plemićke naslove.

Počasnu titulu 'dame' dobila je i modna kreatorica Mary Quant (80), koja je u modu uvela revolucionarnu mini suknju i vruće hlačice te glumica Emily Watson, najpoznatija po iznimnoj ulozi u filmu Larsa Von Triera "Lomeći valove".

"Zapravo, pomislila sam da se netko šali. No istina je i oduševljena sam, iznenađena i bojim se da ću se u jednom trenutku probuditi", rekla je za Times Scott Thomas, koju su, među ostalima, proslavile uloge u filmovima "Engleski pacijent" i "Četiri vjenčanja i sprovod".

Collins (81), je titulu 'dame' dobila za dobrotvorni rad, a novinarima je rekla da velika čast koja joj je ukazana poziva na "skromnost" te da osjeća istinsku zahvalnost prema kraljici i domovini.

Titula viteza u Ujedinjenom Kraljevstvu dodjeljuje se iznimnim osobama kao priznanje za službu ili za životno djelo. Muškarci koji prime viteštvo (knighthood) oslovljavaju se sa 'sir', a žene dobivaju počasni naziv dame. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter