Kralježak izrađen uz pomoć 3D printera stigao u Fažanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dario Moscarda iz Fažane druga je osoba kojoj je revolucionarnom metodom na Klinici za neurokirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka ugrađen umjetni kralježak izrađen uz pomoć 3D printera. Nakon što je tim predvođen prof. dr. Dinkom Štimcem tu operaciju izveo početkom rujna na 77-godišnjem pacijentu, prošle je srijede oštećeni peti vratni kralježak zamijenjen i 59-godišnjem Fažancu. Koliko se dobro osjeća nakon operacije, sugerira i to da jučer, osim što je nosio okovratnik, ništa na Moscardi nije otkrivalo da je prije samo tjedan dana prošao zahtjevnu operaciju dugu oko šest sati. I to kao drugi u svijetu!

Već hoda, a prijetila mu nepokretnost

- Meni su trebali prvom ugraditi umjetni kralježak, i to 9. rujna. Već je bio izrađen na Institutu u Zagrebu, ali je stigla odluka da prvo operiraju tog starijeg pacijenta s obzirom na njegovu malignu bolest. Svejedno, isplatilo se čekati. Evo, hodam, nisam nepokretan, brzo sam se digao, kaže Moscarda koji, dok razgovara s nama, većinu vremena provodi na nogama. Iako ne može očekivati čuda tako brzo s obzirom na degenerativnu bolest kralježnice, Moscarda kaže da već osjeća poboljšanja, a najvažnije je da nema progresije bolesti.

- Treba reći javnosti da imamo velike stručnjake. Kada se samo sjetim da sam mogao biti nepokretan od vrata na dolje!? Imam u potpunosti povjerenja u tim dr. Deana Girotta i dr. Štimca, njima sam se predao u ruke i već se spremam za dalje, vjerojatno za sanaciju donjeg djela kralježnice, kaže Moscarda.

Treća operacija

Priča nam da je u nepunih godinu dana dva puta operirao kralježnicu, a ovo mu je bila treća operacija. Zbog degeneracije kralježnice gubio je kontrolu nad rukama i nogama, hodao zgrbljen, vukao noge, a nerijetko i padao. Nakon liječenja u Puli, u bolnici na Sušaku preuzeo ga je dr. Girotto i krenuo u sanaciju trećeg kralješka. Tada mu je najavio da će ići sanacija cijele kralježnice, i to vjerojatno novom metodom. Kako smo već objavili, prednosti ugradnje kralješka od akrilata je što je kompjuterskom preciznošću izrađen za određenog pacijenta, a metoda je bitno jeftinija s obzirom na cijenu usadka od titana.

Moscarda je operiran 16. rujna, na noge se digao dan kasnije, a iz predostrožnosti je na kućnu njegu upućen u ponedjeljak. Prepričavajući nam zahvat objašnjava da se na stolu pacijentu fiksira glava i tijelo, kralješci se rastežu pa se odstranjuje problematični kralježak, a potom kreće ugradnja umjetnog. Sada, nakon operacije, osjeća bolove s obzirom na rastezanje kosti i tetiva, ali kaže nam da to nije ništa strašno.

Anđeli na odjelu

- Spašava me ta moja aktivnost, ne mogu sjediti na miru. Nije dobro ležati nakon ovakve operacije, a ne bih to ni mogao. Naravno da su meni živci oštećeni od ranije, ali osjećam se dobro i kontroliram noge, kaže Moscarda.

Na svom mobitelu pokazuje sliku modela umjetnog kralješka, pa se šalimo da su čak i boju pogodili.

- Cijeli taj riječki odjel, od dr. Girotta, preko brižljivih sestara do nasmijanih čistačica, zaslužuje pohvale. Kao anđeli! Kada vidiš da si nekome važan, da nisi samo pacijent i da zbog nas na odjelu rade posao s takvim žarom, znaš da takve stručnjake treba čuvati, zaključio je Moscarda vidno preplavljen emocijama. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter