Kraljevstvo za strijelca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Prioritet ovog prijelaznog roka je ofenzivni vezni, trebat će nam jedan napadač i jedan krilni igrač, ne bi bilo naodmet dovesti i jednog zadnjeg veznog, a u slučaju Miloševog odlaska morat ćemo pronaći i novog desnog bočnog." Tako je Darko Raić-Sudar, novi trener Istre 1961 koji je dobro upoznat s igračkim kadrom kojeg trenutno ima na raspolaganju, posložio smjernice po kojima bi se trebala odvijati ljetna potraga za pojačanjima na "Drosini". Analiza je to kojoj bi se teško mogla pronaći neka veća zamjerka, osim što bi se prioriteti trebali malo drugačije posložiti i u prvi plan kad se priča o tipu igrača koji je nasušno potreban Puljanima postaviti napadača koji će garantirati dvoznamenkasti broj pogodaka po sezoni.

U 11 prvoligaških sezona Istra 1961 imala je samo četvoricu igrača pored čijeg je imena, kad bi se na kraju podvukla crta, broj pogodaka bio napisan s dvije znamenke (Rivić, Šehić, Roce, Radonjić), a koliko je to minoran učinak za neki "pristojniji" rezultat u prvoligaškoj konkurenciji može potvrditi i činjenica da ga je Rijeka dostigla u ovoj sezoni (Andrijašević, Gorgon, Bezjak, Gavranović) i osvojila dvostruku krunu. Ne treba dvojiti da "rasni" strijelci koštaju, ali oni su igrači koji donose prevagu i žele li na "Drosini" napokon napraviti toliko željeni i najavljivani iskorak, morat će malo dublje posegnuti u džep.

Pogodak

Svjesni smo činjenice da platežna moć Istre 1961 nije ni do koljena Dinamu, Rijeci ili Hajduku, ali isto smo tako upoznati i s time da se  jedan Slaven Belupo rijetko razbacuje novcem pa opet stalno uspijeva angažirati igrače koji će klubu garantirati određenu kvotu golova (Ejupi, Heber, Ivanovski). I Inter na tom planu ne stoji loše jer je odlazak prvog topnika lige Nestorovskog uspio donekle nadomjestiti Puljićem, koji nije bio pretjerano skup, a isporučio je 11 pogodaka. Slažemo se da faktor sreće kod angažiranja napadača nekad može igrati presudnu važnost, jer nerijetko smo bili svjedoci da su se skupo plaćene akvizicije pokazale kao potpuni promašaji, a isto tako su igrači dovedeni za bescjenje znali "eksplodirati", no to su uglavnom bile iznimke jer kad se povede priča o strijelcima, tu vrijedi pravilo "koliko para, toliko muzike".

Kako se takva muzika u Puli u prošlosti rijetko svirala, nije teško zaključiti da su glavnim sviračima prilikom dogovaranja angažmana bili ponuđeni iznosi s kojima oni nisu bili zadovoljni i stoga su radije odabrali da svoje umijeće unovče u nekom platežno boljem orkestru. Nije stoga ni čudno da su "zeleno-žuti" od svojih 11 prvoligaških sezona, samo u dva navrata protivničku mrežu zatresli više od 36 puta, a nerijetke su bile one sezone kad se ne bi uspio doseći niti pogodak po utakmici u prosjeku. Vjerojatno bi ukupna statistika bila još i gora da jednom prilikom igrom slučaja nisu u karlovačkoj tvornici oružja pronašli čovjeka koji je uz sklapanje pušaka i pištolja rekreativno igrao nogomet u nižerazrednom lokalnom klubu, doveli ga na "Drosinu" i - pogodili.

Iskorak

No, Dejan Radonjić je bio jedan jedini i najveća pogreška koju bi mogli napraviti na "Drosini" je da se uzdaju u to kako bi ih božica Fortuna još jednom mogla na taj način pogladiti. Naprotiv, moraju čim prije odlučiti kojeg napadača žele dovesti, sjesti s njim za stol, platiti mu koliko traži i dovesti ga u klub. Rasni napadač mora biti prioritet i tek kad se to pitanje stavi "ad acta", može se početi razmišljati o pokrivanju ostalih pukotina u sastavu. Svjestan toga mora biti i izvršni direktor Michael Glover, čovjek čija je prva i zadnja kad se priča o posezanju u džep i koji treba znati da u 72 prvenstvene utakmice što ih je pulski prvoligaš odigrao u protekle dvije sezone otkad on stoluje na "Drosini", na njih 36 je protivnička mreža ostala netaknutom.

Razlog je samo jedan, Istra 1961 nema pravog strijelca bez kojeg nema golova, bez golova nema ni rezultata, a rezultat je jedino mjerilo uspješnosti. S tom je činjenicom dobro upoznat Darko Raić-Sudar čije je imenovanje za glavnog trenera naišlo na nepodijeljeno odobravanje od svih istarskih ljubitelja nogometa i koji će sigurno sa svoje strane učiniti sve što je u njegovoj moći da "zeleno-žuti" u narednoj sezoni naprave taj toliko željeni iskorak. No, on to neće moći napraviti bez Gloverove pomoći koji bi sad nakon što je povukao pravi potez sa šest mjeseci zakašnjenja, trebao pokazati da je nakon dvije godine adaptacije na novu sredinu napokon doživio potpuno "prosvjetljenje" i shvatio što mu je činiti. Dosta je bilo ritma jedan korak naprijed, dva natrag, sad kad je Raić-Sudaru maknuo prefiks "v.d." treba do kraja stati iza njega, maknuti sve one koji bi treneru mogli baciti klipove pod noge i omogućiti mu samostalnost u radu, jer je to jedini način da se rastjera negativa koja okružuje "Drosinu". I dovesti mu pravog strijelca.

(Ivica CEROVAC)


Podijeli: Facebook Twiter