"Kraljevski trg" Verude novo je mjesto u gradu za druženja, igru i zbivanja

Pin up djevojke
Pin up djevojke

Na Dan sv. Tome, zaštitnika grada Pule i Dan Mjesnog odbora Veruda, bogatim programom i službeno je otvoren novouređeni Trg kralja Tomislava na Verudi. Mnogi su građani iskoristili besplatne Pulaprometove autobuse, koji su vozili prema Verudi, pa se na "kraljevskom trgu" okupio zaista veliki broj građana, njih nekoliko tisuća šireći pozitivnu energiju pa je lokacija, unatoč gužvi, bila prohodan za šetnje u kojima se razgledavalo učinjeno. Posebno zadovoljni bili su brojni Verudeži, koji su guštali pokazujući "njihov" novi trg.

Građani puni pozitivnih osvrta

- Stvarno mi se sviđa kako je projektirano. Na koju god stranu pogledaš, sve je krcato ljudi, a opet se s lakoćom šećeš s jedne strane na drugu. Lijepo je sve ovo izvedeno, nije samo jedna ravna ploha nego je napravljeno u nekoliko razina, ima jako puno mjesta za sjedenje, i predivna mi je ona podna svjetleća fontana, baš je posebna. I onaj dio koji je napravljen kao mala arena, kao nekakvo gledalište, točno priziva neke manifestacije koje će se sada i ovdje moći održavati, a sve će, sigurna sam, biti još ljepše kada ovo zelenilo naraste. Jedino me strah vandala, evo iskreno, nadam se da će djeca i mladi znati cijeniti ovo što je napravljeno i za njih, i čuvati ovaj trg, rekla nam je Valmer Vidos koja je na otvorenje trga stigla iz Fažane.

I drugi su građani imali izuzetno pozitivne osvrte na uređenje Trga kralja Tomislava, no poželjeli su ipak malo više travnatih površina i kanti za smeće s pepeljarama, što zaista, s obzirom na veličinu trga i velik broj sjedećih mjesta, ne bi bilo zgorega. Iako su tijekom cijelog dana trajale tonske probe glazbenih izvođača, a isto su tako cijeli dan građani šetali i razgledavali novi trg, proslava je započela u 19 sati nastupom grupe In Vino Veritas, nakon kojih su se redali nastupi dječjeg zbora Zaro pod ravnanjem Linde Milani, Pulskih mažoretkinja, breake dancera skupine AB Original i Lidije Percan. Zatim se prisutnima kratko obratio gradonačelnik Boris Miletić rekavši da mu je srce puno kada vidi na proslavi toliko puno svojih sugrađana.

- Bili smo tu kao djeca, na ringišpilu i igricama pod šatorima, u prašini i blatu, a sada smo na lijepom, uređenom trgu. Hvala svim građanima na strpljenju tijekom radova i radnicima koji su se uistinu potrudili da sve završimo do početka ove turističke sezone, poručio je Miletić.

Sinoć su se neka druga djeca itekako izguštirala na novouređenom trgu igrajući se u novom dječjem parku i na fontani koja im je dobro došla za "noćno kupanje".

Noćno kupanje na fontani

Nakon što je Night Express Bend rasplesao publiku legendarnom pjesmom Jamesa Browna "I feel good", u čemu im se pridružio i gradonačelnik Miletić na klavijaturama, nastala je opća histerija među najmlađima kada je na pozornicu stupila rastuća zvijezda, Osječanka Mia Dimšić, s kojom je publika u glas pjevala njen najveći hit "Život nije siv", ali i druge njene pjesme. Kasnije se Night Express Bend vratio na pozornicu i poveo prisutne u masovni ples po trgu i bilo je impresivno gledati kako se cijeli trg njiše u istom ritmu.

S drugog kraja trga, nasuprot pozornice, tijekom večeri su se širili privlačni mirisi iz velike padele u kojoj su Budimir Žižović i ekipa Rock Caffea pripremali svoje jelo "Vrtovi Verude", te su u dva navrata podijelili po 500 porcija variva od povrća i pancete. Vesela atmosfera potrajala je do kasno u noć, a mnogi su i prije kraja ove fešte već u glavi imali ideje i vizije vezane uz neke nadolazeće blagdane, posebice za dane Adventa.

Tisuću porcija Vrtova Verude

Podsjetimo, radovi na Trgu kralja Tomislava započeli su u studenom prošle godine, a izveli su ih djelatnici poduzeća Cesta d.o.o. Pula i Dulex d.o.o. Ludbreg. Ukupna vrijednost investicije, u kojoj su sudjelovali Grad Pula, Vodovod Pula d.o.o. i Pragrande d.o.o., iznosi nešto više od 24,2 milijuna kuna. U sklopu radova uređeno je parterno i krajobrazno uređenje površine trga s pratećim sadržajima, izgrađena su dva parkirališta s oko stotinjak parkirnih mjesta, dječje igralište, fontana, kišni vrtovi i sve potrebne instalacije. Osim toga, uz uređenje trga rekonstruirana je i prometna površina u Palladiovoj ulici i zelena tržnica kojoj je dodano 11 novih kioska za dosadašnje zakupce.

Utrka i košarka

Za vrijeme proslave, na dijelu trga prema Domu sportova Mate Parlov, održavala su se natjecanja za djecu kojima se odazvao veliki broj mališana. Natjecali su se u utrci oko trga označenom stazom i u košarci "dva na dva", a pobjednicima su dodijeljene medalje i poklon paketi sponzora sportskog dijela manifestacije DM-a. U kategoriji učenika od 1. do 4. razreda najbolji su trkači bili Aleks Stošić, Antonio Laković i Ilenia Mikatović, a među učenicima od 5. do 8. razreda Mihael Goldin i Marin Kvaternik, dok su u košarci apsolutno dominirali mališani sa Stoje.

Nagrade rascvjetanim balkonima

Nagrade nisu podijeljene samo djeci, već i najvrjednijim rukama stanovnika Verude, koji se iz godine u godinu trude uljepšati svoj kvart rascvjetanim balkonima i okućnicama. Naime, u sklopu proslave su podijeljene tradicionalne nagrade za najljepše okućnice Mjesnog odbora Veruda, a poklon bonove u iznosu od 250 kuna dobile su Ofelija Lorencin, Jozefina Horn, Marija Klobas i stanari zgrade u Krležinoj 27. (Patricija SOFTIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter