Kraljevska beba rodit će se po protokolu

Kate Middelton elegantna i u visokoj trudnoći
Kate Middelton elegantna i u visokoj trudnoći

Velika Britanija iščekuje prvo dijete Kate Middleton i princa Williama, koje bi na svijet trebalo stići u subotu 13. srpnja, a vojvotkinja Catherine Middleton vrijeme do poroda provodi daleko od očiju javnosti koju je zahvatila nezapamćena euforija. Obožavatelji i mediji kampiraju pred bolnicom, kladionice bilježe rast do 40 posto veći od posljednje euforije kraljevskog vjenčanja, prodaja prigodnih suvenira bilježi milijunske zarade.

No, iako su William i Catherine možda moderni roditelji, njihovo će dijete ipak jednog dana sjesti na kraljevski tron pa će se stoga rođenje buduće prestolonasljednice ili nasljednika odigrati po brižljivo utanačenom protokolu. Nekada je na porodu budućeg kralja bio prisutan ministar unutarnjih poslova kako bi se zajamčio legitimitet djeteta, no, na sreću za Kate, ta se tradicija ne primjenjuje od kraja 30-ih godina. Zbog toga bi rođenju bebe trebao nazočiti William, kao što je njegovom rođenju prisustvovao njegov otac princ Charles.

Prema protokolu o rođenju kraljevske bebe prvo će se obavijestiti kralj i kraljica što će, prema posljednjim napisima, učiniti upravo princ William putem posebnog telefona. Potom će se obavijestiti uski krug kraljevske obitelji i Kateini roditelji, a potom će kraljevski liječnici potpisati obavijest i izvjesiti ju na Buckinghamskoj palači. Istovremeno će palača, u skladu s modernim vremenima, tu informaciju objaviti na Twitteru i Facebooku. Ministar unutarnjih poslova će obavijestiti gradonačelnika Londona, a kraljičin privatni tajnik će poslati obavijesti guvernerima Commonwealtha. Na ime djeteta javnost će morati pričekati nekoliko dana. Britanci su tjedan dana čekali ime za Williama, a čak mjesec za Charlesa. Zna se, međutim, da će dijete nositi titulu princeze ili princa od Cambridgea i odazivati se na "kraljevsko visočanstvo". No, posljednjih se dana nagađa da bi se kraljevski par mogao odlučiti kćeri dati ime Elizabeth Diana Carole u čast njegove bake, kraljice Elizabete, a Diana i Carole su imena majki Williama i Kate.

Dijete će se krstiti u anglikanskoj crkvi kojoj će jednog dana biti vrhovni poglavar, a bit će odjeveno u repliku oprave od čipke i satena kakvu je 1841. nosila mlađa kćer kraljice Viktorije.

Williama je krstio nadbiskup Canterburyja u glazbenom salonu Buckinghamske palače, vodom iz rijeke Jordan kojom se napunila srebrna krstionica u obliku lopoča. Kraljevska djeca obično imaju pet ili šest kumova, a prvi kandidati su Harry, Williamov brat, te Pippa i James, Kateini sestra i brat. (Priredila Lara BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter