Kraljevicki div plovit ce Quebecom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brod "Bella Desgagnes" za prijevoz putnika, automobila i kontejnera za kanadskoga narucitelja Transport Desgagnes porinut je u subotu u brodogradilištu Kraljevica.

Rijec je o najskupljem i tehnološki najsavršenijem komercijalnom brodu sagradenom u tom brodogradilištu. Cijena mu je 39,7 milijuna eura, dug je 95, a širok 19 metara. Nosivost mu je 1.071 tonu, a pokrece ga ukupno šest motora, od kojih dva elektromotora.

Namijenjen je prijevozu 381 putnika, ima 63 kabine, a može nositi i 85 kontejnera za opci teret ili 40 za prijevoz automobila.

Na konferenciji za novinare nakon porinuca direktor kraljevickoga brodogradilišta Irvin Badurina kazao je da je taj brod trenutacno tehnološki najsavršeniji u svojoj klasi te da se ocekuje da ce biti proglašen brodom godine.

Uz ostale tehnicke mogucnosti, rekao je, brod može ploviti kroz led debljine 35 centimetara i ima stabilizatore protiv ljuljanja.Isporuka je predvidena za kraj godine, naveo je.

Zahvaljujuci toj gradnji možda se odredi buduci smjer razvoja brodogradilišta, jer je vec jedna danska kompanija izrazila zanimanje za gradnjom više slicnih brodova za plovidbu sjevernim morima, rekao je Badurina.

Vlasnik i predsjednik Uprave tvrtke narucitelja porinutoga broda Louis-Marie Beaulieu kazao je da ce brod biti namijenjen povezivanju priobalnih podrucja u kanadskoj provinciji Quebec, gdje je morski put jedini nacin spajanja lokalne zajednice sa svijetom.


Podijeli: Facebook Twiter