Kraljevicev san na Monte Libricu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Književnost za djecu još uvijek je donekle zapostavljeni žanr o kojem se ne govori i ne piše dovoljno temeljito i studiozno, premda, istina, postoji nekoliko autora koji se sustavno bave tim fenomenom. Medu njima su Milan Crnkovic, Dubravka Težak i Muris Idrizovic.

I u Istri djeluje niz književnika koji pišu za djecu, od kojih je najpoznatiji Daniel Nacinovic, dobitnik nagrade "Ivana Brlic-Mažuranic", najvažnijeg priznanja u domeni djecje književnosti. Od brojnih autora koji stvaraju za najmlade svakako treba istaknuti i Evelinu Rudan, inace vrsnu pjesnikinju.

Njezina je knjiga "Kraljevicev san", objavljena ove godine u izdanju Profila, predstavljena u utorak mališanima iz OŠ Veruda na Monte Libricu. Uz vrsnog animatora Mladena Kušeca, Evelina je djeci citala slikovnicu te govorila o tome kako je slikovnica nastala.

Evo ukratko o cemu se radi: Kraljevic od Plavog Uvojka izgubio je san. Mama Kraljica od Srebrne Ukosnice, tata Kralj od Modrog Šešira, baka Kraljica od Ružicastog Rupca, djed Kralj od Zelenog Pera, svi dvorjani i sluge dvorca u tom kraljevstvu na kraju svijeta pokušali su ga pronaci. No, sve je bilo uzalud. Dvorski je carobnjak doznao da bi u potrazi mogli pomoci Vitez Cista Srca i Dama od Pospanih Vjeda. Njih su dvoje rekli da Kraljevic mora sam pronaci svoj san, ali oni ce mu pomoci.

Duhovita je to i vrlo originalna bajka, sudeci po reakcijama djeci lako razumljiva i zanimljiva, a ilustrirao ju je Sven Nemet.


Podijeli: Facebook Twiter