Kraljev podrum

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Clos du Roi, Corton Grand Cru
Godina berbe: 2008.
Proizvodac: Louis Latour
Lokacija: Cote de Beaune, Burgundija
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastropreporuka: pacja prsa na razne nacine
Ocjena: 9,25/10
Cijena (mpc): 799 kuna (Cicibela Rovinj ili Vino.hr)

Burgundija je uz Bordeaux jedna od najznacajnijih svjetskih vinskih regija odakle dolaze neka od najskupljih vina na svijetu. Na prvom bih mjestu istaknuo Domaine de la Romane-Conti koje vec godinama uvjerljivo drži poziciju broj jedan po cijeni u svijetu.

Dominantne sorte grožda u Burgundiji su chardonnay i pinot crni, mada ima još sorti, a ponajprije bih istaknuo gamay, koji je slican našoj borgonji. Na nedavno završenom zagrebackom Wine & Gourmet festivalu imao sam prigodu kušati vina kuce Louis Latour, koja su, uz Billecart-Salmon Champagne, bila dva najznacajnija strana igraca na sajmu. Ova vina u Hrvatsku su uvezena pod patronatom agilnih ljudi iz Vina.hr koji u svojoj ponudi imaju niz izvrsnih stranih vinara, ali uvijek manjih i kvalitetnijih kuca.

Najbolji položaji u Burgundiji, kao i u Bordeauxu, oznacavaju se s Grand cru i Premier cru. Ove su klasifikacije nastale još u 19. stoljecu, a za njihov nastanak najznacajniji su bili trgovci vinima. Ovo vino Grand cru klasifikaciju nosi od 1937. godine, a povijest pocinje još u 15. stoljecu, kada je kralj odlucio svoj podrum opskrbiti finim vinima s ovih položaja. Vinogradi se nalaze na brdu Corton na idealnim pozicijama okrenutim prema jugu i jugoistoku.

Danas bih s vama podijelio svoje mišljenje o vinu Louis Latour Corton Grand Cru - Clos du Roi 2008. Vino je crni pinot sto posto. Nakon bebe sredinom rujna maceracija traje jedan dan, a nakon toga ide na fermentaciju u otvorenim kacama. Potom slijedi odležavanje od 12 mjeseci u hrastovim bacvama, a onda još najmanje 10 mjeseci odležavanja u boci.

Ima lijepu transparentnu crvenu boju koja je karakteristicna za pinot crni, bistro je i djelomicno gusto. Miris je intenzivan i izražen, izuzetno fin. Iz njega izviru note vanilije koja dolazi od drvene bacve, potom nota višnje koja se ispreplece s trešnjom, a onda miris ide prema koži i malo prema duhanu.

Vino je suho, djelomicno toplo i mekano, a s druge strane svježe, tanicno i mineralno. Punoga je tijela, uravnoteženo je izražene intenzivnosti u ustima i dugackog završetka u ustima. Harmonicno je i može trajati jako dugo.


Podijeli: Facebook Twiter