Kralj undergrounda Zdenko Franjic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako je netko nezavisan u ovoj zemlji, a djeluje javno, netko tko voli svoj poziv i ne mari ni za novce ni za slavu, onda je to Zdenko Franjic, pokretac kultne nezavisne glazbene kuce "Slušaj najglasnije", pod cijom je etiketom u više od 20 godina objavljeno preko 300 albuma grupa iz svih dijelova svijeta, a najviše s prostora bivše Jugoslavije.

Gdje god je bolja svirka, eto tog skromnog i tihog lika za malim štandom u nekom uglu. Pitaš koliko košta ovaj CD ili ona knjiga, a on odgovara: "Tri konja, pet konja". S pravom ga je glazbeni kriticar i nekadašnji kolega izdavac Aleksandar Dragaš nazvao kraljem undergrounda.

Prvo je objavljivao kasete i longplejke, a danas CD i mp3 izdanja. Osim muzike, izdao je desetak knjiga u ediciji "Bratstvo duša", a njegovo izdanje prvog albuma tuzlanskog glazbenika Damira Avdica publicirano je zajedno s casopisom Fantom slobode.

U intervjuu Feral Tribuneu u jesen 2006. izjavio je: "Imam obitelj… Imam ti ja srece, zapravo. Mislim da je situacija generalno dobra. I globalno gledano, mislim da je kul, mislim da živimo u rajskom vrtu. E sad, druga je stvar kaj mi sve u sebi nosimo, 'ko zna od kad… I 'ko zna dokle bumo ovak."

- Kako ti je danas, tri i pol godine kasnije? Kako živiš?

- Znaš kaj, kriza je ova došla.

- I u nezavisnom izdavaštvu?

- Znaš kaj, zapravo sam ja zadovoljan. Imam puno tih svojih izdanja koja zapravo i nisu neka izdanja u smislu da je to legalno. Ali, evo, ja radim po 70, 80 albuma godišnje. Druga je stvar kaj se to skoro uopce ne prodaje, ali meni to nije važno. Ja sam zadovoljan.

- Što dobar bend cini dobrim bendom?


- Iskrenost je najvažnija. I poštenje.

- Manje je poznato da tvoja etiketa suraduje s Radiom KZSU sa sveucilišta Stanford u Kaliforniji. Kako tumaciš da oni vrte tvoja izdanja i objavljuju recenzije bendova, dok kod nas toga manjka?

- Oni imaju takvu politiku. Važna im je muzika. Ja im to redovno šaljem. Drugima više ni ne šaljem. Meni je dovoljno da imam tog jednog. A mi smo za njih raritet, egzotika.

- Koje je vaše izdanje najtraženije?

- Satan Panonski, definitivno. (Razgovarao Zoran ANGELESKI)

CIJELI INTERVJU CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter