Kralj Toscane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Brunello di Montalcino
Godina berbe: 2005.
Proizvodac: Casanova di Neri
Lokacija: Montalcino, Toscana
Temperatura serviranja: 14-16 Celzija
Gastro-preporuka: ramstek s kostima (fiorentina)
Ocjena: 9/10
Cijena (MPC): 475 kuna (Cicibela, Rovinj)

Posjetiti Toscanu bila je moja velika želja, a nema ljepšeg nego kad u tako krasnoj regiji još provedete medeni mjesec. Karin i ja vrlo smo se lako dogovorili koji cemo dio ove regije posjetiti - odluka je pala na prekrasni gradic Montalcino, koji je oko 40 km udaljen od Siene. Gradic je poznat po vinu Brunello di Montalcino, koje se dobiva od sorte grožda sangiovesegroso.

Naš je posjet bio u veljaci te se poklopio s manifestacijom "Benvenuto Brunello", koje se održava treceg tjedna u tome mjesecu. Tada se na kušanje daje novi Brunello, koji izlazi na tržište tek nakon cetiri godine odležavanja u bacvama i boci.

Doduše, postoji i verzija koja na tržište izlazi i nakon dvije godine, a zove se Roso di Montalcino. Kad smo ulazili u Montalcino, koji se nalazi na brdu, u dolini s lijeve strane ugledali smo jednu modernu gradevinu, koju smo sutradan posjetili.

Ta je moderna zgrada novi podrum u vlasništvu familije Neri. Prekrasno je osmišljen i vrlo funkcionalan, a ima i lijepu degustacijsku dvoranu s pogledom na vinograde. Vrlo lijepo su nas primili, prvenstveno zahvaljujuci preporuci gospodina Sagrake iz uvoznicke kuce Vina.hr.

Imali smo cast da nas kroz podrum provede osobno vlasnik Giacomo Neri, ciji je otac Giovanni 1970. utemeljio vinariju, a prvi Brunello su punili 1978. godine. Danas su prisutni u cijelome svijetu, a proizvode 250.000 boca godišnje. Predstavit cemo Brunello iz izvrsne berbe 2005.

Vino je bistro, intenzivne rubin crvene boje s granitnim odsjajem. Na nosu je vrlo intenzivno, dominira vocni miris šljive, šumsko voce kao što su maline, te bijeli papar. Okus je vrlo izbalansiran, tanini blagi, vino ima dugacak završetak.

Odležalo je 30 mjeseci u novim barrique bacvicama te potom 18 mjeseci u boci, ali ga prije upotrebe svakako treba dekantirati i ostaviti da diše barem sat vremena.


Podijeli: Facebook Twiter