Kralj si smanjio ovlasti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Marokanski kralj Mohammed obecao je u obracanju naciji u petak navecer novi demokratski ustav kojim bi neke svoje ovlasti prenio na parlament i vladu, dodajuci da ce Marokanci moci glasovati za promjene na referendumu 1. srpnja.

Reformiranim bi ustavom neke kraljeve ovlasti preuzela Vlada a dužnosnici bi dobili vecu odgovornosti, naglasio je kralj. No kralj i dalje u potpunosti zadržava ovlasti nad sigurnostim snagama, vojskom i religijom te ima kljucnu ulogu u upravljanju zemljom. U televizijskom obracanju naciji, Muhamed je rekao da ce on glasovati za promjene na referendumu 1. srpnja i pozvao Marokanace da takoder ucine isto.

Nakon što se sucelio s najvecim prosvjedima protiv vladajucih u Maroku u više desetljeca, kralj Mohammed je u ožujku osnovao povjerenstvo za konzultacije s politickim strankama, sindikatima i organizacijama civilnoga društva, o ustavnim reformama koje ce ograniciti moc monarha, a pravosude uciniti neovisnim.

Primjerice, prema tome bi ustavu kralj premijera birao iz stranke koja pobijedi na parlamentarnim izborima. Kralj može na premijera prenijeti zadacu predsjedanja sastancima ministarskog vijeca na kojima ce se raspravljati o prethodno dogovorenom dnevnom redu. Vlada ce dobiti izvršnu vlast, a ministre, veleposlanike i pokrajinske guvernere predlagat ce premijer, ali kralj ce ih pritom morati odobriti.

Nakon savjetovanja s kraljem, premijer ce moci raspustiti donji dom parlamenta, smijeniti predsjednika parlamenta i celnika Ustavnoga suda u kojem bira polovicu sudaca.

I Zapad i zemlje Perzijskoga zaljeva pozorno motre na korake kralja Mohameda, cija dinastija ima najdulji staž u arapskome svijetu. Monarhije Perzijskoga zaljeva još uspijevaju izbjeci reformama i strahuju da bi marokanski model mogao povecati ocekivanja i u njihovim zemljama.

No, aktivisti "Pokreta 20. veljace" ocjenjuju da se radi o "kozmetickim" promjena ukazujuci da se Maroko krece samo iz apsolutisticke u ustavnu monarhiju. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter