Kralj krimića Ian Rankin otvara četvrti Noir festival

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najpoznatiji škotski pisac krimića Ian Rankin otvorit će ovogodišnji Noir festivala koji će u svom četvrtom izdanju od 22. do 24. svibnja domaćoj publici približili noir žanr u književnosti, filmu i glazbi.

Škotski kralj krimića, čije su knjige prodaju u višemilijunskim nakladama, Festival će otvoriti predavanjem i razgovorom s filmskom kritičarkom Mimom Simić u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), svojevrsnom domaćinu ovogodišnjeg izdanja Festivala. Nakon što je Noir festival prošle godine ugostio zvijezdu skandinavskog noira Joa Nesboa, domaćoj publici ove će se godine predstaviti višestruko nagrađivani Rankin, poznat po serijalu romana o inspektoru Rebusu.

Organizatori festivala, Noir Festivala, u suradnji s izdavačkom kućom Profil, najavljuju tri dana uživanja u zanimljivom i privlačnom programu koji će obogatili kulturnu scenu Zagreba. Novost ovogodišinjeg Festivala je suradnja s Jasminom Kallay, stručnjakinjom za transmedijske scenarije i videoigre, koja će na primjeru videoigre "L.A. Noire" predstaviti obogaćivanje žanra novom interaktivnom narativnom formom. U sklopu masterclassa "LA noir dekodiran" ljubitelji noira bit će upoznati s videoigrom "L.A. Noire", te novim iskustvima koja ona omogućuje gejmerima. U sklopu filmskog programa bit će prikazan dokumentarni film "Los Angeles glumi sebe" u režiji američkog redatelja Thoma Andersena, "39 stepenica" Alfreda Hitchcocka te američki ZF noir film "Istrebljivač" Ridleya Scottta. Svoj nastavak Noir Festival imat će u Rijeci u Art Kinu 31. svibnja, kad će se održati završna radionica "Game Noir" te će najbolji projekt biti nagrađen početničkim tečajem programiranja videoigara, što će nagrađenom polazniku omogućiti i da realizira svoj game noir koncept.

Zvijezda ovogodišnjeg Festivala Ian Rankin (54) dobitnik je velikog broja književnih nagrada, među kojima i najprestižnije svjetske nagrade za najbolji krimić godine "Gold Dagger" za roman Black & Blue. Godine 2007. dobio je nagradu Worldbooks Crime Thriller of the Year. Dobitnik je francuske nagrade  "Grand Prix du Roman Noir te danske" Palle Rosenkrantz. Dobitnik je i nekoliko počasnih diploma britanskih sveučilišta te počasne viteške titule za doprinos književnosti "Order of the British Empire". Romani Iana Rankina prevedeni su na 36 jezika, a u Velikoj Britaniji ne silaze s ljestvica najprodavanijih naslova. (Hina) xvl yln


Podijeli: Facebook Twiter