Kralj iz Momjana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Muškat momjanski
Godina berbe:
2010.
Proizvodac: Vina Kabola
Lokacija: Momjan, zapadna Istra
Temperatura serviranja: 8 - 10 stupnjeva Celzija
Gastropreporuka: vocna krostata
Ocjena: 8,5/10
Cijena (MPC): 75 kn (Cicibela Rovinj)

Kada u Istri spomenete Momjan, prva ce asocijacija biti momjanski muškat. Ova plemenita sorta vinove loze raste u jednom dijelu Momjanštine, a onamo je stigla prije puno godina, vjerojatno iz Friulija. Po morfološkim karakteristikama spada u grupu muškata bijeloga, no u suštini ga ubrajamo u zaseban tip muškata.

Terroir gornje Bujštine, pogotovo Momjanština, idealan je upravo za ovu specificnu sortu vinove loze, koja se izvrsno snašla na laporastom tlu i 250 metara nadmorske visine, na blagim brežuljcima okrenutima prema jugozapadu. Za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije momjanski muškat stizao je i do dvora u Becu i Pešti te je bio izuzetno cijenjen.

Podrum Kabola uzgaja svoj muškat na položaju Štancija, za koji možemo ustvrditi da je svojevrsni "Grand cru" za muškat. Kabola je jedan od vodecih proizvodaca momjanskog muškata i svake godine to potvrduje izvrsnom kvalitetom te raznim nagradama i priznanjima koje dobiva.

Treba napomenuti da u planu imaju i novu varijantu ovog muškata, od prosušenih bobica, što bi bio novi adut u ponudi, uz izvrsno pjenušavo vino koje bi se uskoro trebalo naci na tržištu. Grožde za ovaj muškat ubrano je sredinom rujna, a maceracija je bila vrlo kratka, samo 24 sata. Odležalo je iskljucivo u inoksu, a prije izlaska na tržište vino je u boci provelo cetiri mjeseca. Treba naglasiti da sva vina podruma Kabola nose oznaku ekološke proizvodnje, što je znak velike brige o kvaliteti proizvoda.

Vino ima lijepu slamnato žutu boju s tamnijim rubovima, bistro je i djelomicno gusto. Intenzivnost mirisa je vrlo izražena i tipicno sortna; fina kakvoca mirisa odlika je aromaticnih sorti, a muškat momjanski tipican je u tom smislu.

Kod aromaticnih sorti uvijek imamo osjecaj da, kad pijemo vino, jedemo grožde od kojeg je ono nastalo. Dominiraju note svježeg voca, kao što su vinogradarska breskva ili pak naranca, potom elegantne note bijele ruže, a prisutna je i nota meda od kadulje.

Miris je vrlo bogat i dugo nam ostaje u nosnicama. Vino je na granici poluslatkog i slatkog, djelomicno je toplo i mekano, a s druge strane svježe i vrlo ukusno te ima dozu mineralnosti. Smatram da je uravnoteženo, izražene intenzivnosti i dosta trajno na okusu, s elegantnim i lijepim slatkim završetkom. Ima srednje tijelo i jako finu kakvocu, harmonicno je i spremno za konzumiranje.


Podijeli: Facebook Twiter