Krali radioaktivni materijal pa hospitalizirani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šest je osoba uhićeno pod sumnjom da su u ponedjeljak otele kamion s "iznimno opasnim" radioaktivnim medicinskim otpadom i prevezeno u bolnicu sa simptomima radijacijske bolesti, izvijestile su u petak meksičke vlasti.

Šestorica muškaraca, čiji identitet nije poznat, trenutačno su u bolnici u Pachuci, prijestolnici meksičke države Hidalga, kamo su ih dovezli savezni policajci, rekao je za AFP Pedro Luis Noble Monterrubio, tajnik za zdravstvo te države.

Među tom šestoricom su dvojica mladića od 16 i 25 godina koji povraćaju, osjećaju mučninu i vrtoglavicu i odmah su hospitalizirani, a ostala četvorica su prevezena u bolnicu sat kasnije.

Vlasti vjeruju da je riječ o osobama koje su povezane s oružanom krađom kamiona koji je iz bolnice u Tijuani prevozio radioaktivni medicinski otpad u skladište u Maquixu, u državi Mexicu.

Šestorica su "na raspolaganju ministarstvu pravosuđa i pod paskom" su policije za suzbijanje organiziranog kriminala, rekao je za AFP glasnogovornik meksičkog ministarstva pravosuđa.

Kamion je otet kada je vozač stao da napuni gorivo u Temascalapi, 35 km sjeveroistočno od Ciudad de Mexica. Napušteni kamion i radiaktivni materijal, kobalt 60, pronađeni su u polju u Hueypoxtli, 70 km sjeverno od meksičke prijestolnice.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) sa sjedištem u Beču upozorila je da radioaktivni materijal izvađen iz zaštitnog kućišta može biti "iznimno opasan".

Državno povjerenstvo za nuklearnu sigurnost i zaštitu (CNSNS) optužilo je prijevoznika za nemar jer nije osigurao pratnju za kamion. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter