Krali po Istri skupocjene BMW-e

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cetrdesetpetogodišnji Poljak te dvojica Hrvata u dobi od 21 i 38 godina proteklog su petka privedeni sucu istrage pulskog Županijskog suda zbog sumnje da su na podrucju PU istarske i PU primorsko goranske krali skupocjene automobile marke BMW.

Istarski su policajci naime utvrdili da je trojac krao automobile na podrucju Poreca, Umaga, Opatije i Crikvenice tijekom turisticke sezone, odnosno u razdoblju od 11. travnja do 22. rujna. Pocinili su ukupno šest kaznenih djela teške krada, i jedan pokušaj teške krade, a na meti su im bili modeli X5, X6, 530, 330, 320, stari samo do dvije godine.

Trojac je najprije obilazio Istru i rijecko podrucje u potrazi za BMW-ima, a kad bi ih jednom pronašli pratili su kamo ih njihovi vlasnici odvoze. U automobile su ulazili tako što bi slomili cilindricnu bravu na vratima vozaca ili pak tako što bi razbili trokutasto staklo na zadnjim desnim vratima. Kada bi konacno ušli u unutrašnjost automobila, pomocu specijalnog elektronickog provalnickog alata izradivali bi kontakt kljuceve, a potom i upalili te odvezli automobil.

Na njih bi postavili strane registracijske oznake, maskirali bi tragove provale, i na koncu bi skupocjene automobile odvozili na podrucje Rovinja, Pule i Umaga na otvorena parkirališta u marinama, hotelima i turistickim naseljima, ili u iznajmljenim garažama, odnosno na mjesta gdje se vozila uobicajeno ostavljaju. Automobili su na tim mjestima najvjerojatnije cekali da budu preprodani na crnom tržištu.

Jedna od krada o kojoj smo izvještavali, a koja najvjerojatnije spada u plijen osujecenog trojca jest krada BMW-a X6 njemackih nacionalnih oznaka vrijednog pola milijuna kuna, i to iz svibnja ove godine u Umagu. Skupocjeni je automobil nestao s parkirališta šetališta Vladimira Gortana, a s njime su ukradeni dokumenti i dva seta palica za golf.

Tijekom kriminalistickog istraživanja sva otudena vozila su pronadena i vracena vlasnicima, a Sudac istrage je trojici odredio istražni zatvor. (S. PERŠIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter