Krajnje neizvjesni izbori u Kataloniji

Igor Pasini (T. GRBIĆ)
Igor Pasini (T. GRBIĆ)

Prijevremeni parlamentarni izbori u Kataloniji koji se održavaju za 25 dana bit će potpuno neizvjesni jer bi stranke za nezavisnost i protiv nje mogle dobiti podjednak broj glasova, pokazuju dvije ankete objavljene u nedjelju.

Tri stranke zagovornice samostalne republike Katalonije imaju potporu 46 posto stanovnika a istu takvu podršku imaju i tri stranke zagovornice ostanka u Španjolskoj, podatak je kuće za ispitivanje javnog mišljenja Metroscopia provedene za dnevne novine El País koje se protive nezavisnosti te sjeveroistočne španjolske pokrajine.

Prema toj anketi prevagu bi mogla donijeti stranka koja ne pripada niti jednom od ova dva bloka, Catalunya en Comú, koju podržava 6,7 posto birača. Ta stranka, podružnica lijevog Podemosa, zalaže se za dogovorni referendum o nezavisnosti između Barcelone i Madrida, protivi se jednostranom proglašenju republike a protiv je i izvanrednih mjera uvedenih iz Madrida. Njoj pripada Ada Colau, gradonačelnica Barcelone.

Španjolska vlada raspisala je za 21. prosinca prijevremene izbore u Kataloniji, pokrajini na sjeveroistoku sa 7,5 milijuna stanovnika, nakon što su stranke za nezavisnost izglasale nezavisnost u katalonskom parlamentu 27. listopada.

Tri stranke za nezavisnost - Katalonska republikanska ljevica (ERC), Katalonska europska demokratska stranka (PDeCAT) i antikapitalistička Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) - od izbora 2015. imale su 72 od 135 zastupnika u parlamentu. Ta većina im je omogućavala usvajanje zakona na putu prema nezavisnosti i na kraju njeno izglasavanje.

Ove formacije sada izlaze pojedinačno na izbore, sazvane u kratkom roku. ERC je stranka koja bi mogla osvojiti najviše glasova 26,5 posto a nakon nje dolazi unionistička stranka centra Građani s 25,3 posto, pokazuje anketa Metroscopije. Istraživanje je provedeno na 1.800 stanovnika telefonom u razdoblju od 20. do 22. studenog.

Drugo istraživanje javnoga mišljenja koje su u nedjelju objavile španjolske novine La Razón pokazuje da tri stranke za ostanak u okviru Španjolske - Građani, Narodna stranka desnog centra i lijevi centar PSOE - dobivaju 44,9 posto glasova. Zagovornici nezavisnosti 43,4 posto.

Tu je anketu provela kuća NC Report od 13. do 23. studenog za novine La Razón koje se protive nezavisnosti Katalonije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter