Krajnje je vrijeme za tretiranje loze i ulika protiv nametnika

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

S obzirom da je na području Lovrećice i Kaštelira prošle godine potvrđena zlatna žutica vinove loze koju uzrokuje štetni organizam Grapevine flavescens doree MLO, Marina Kocijančić iz Savjetodavne službe, obavještava vinogradare da je na tim područjima potrebno provesti mjere zaštite. S obzirom da fitoplazme sa zaraženih na zdrave biljke prenose cikade, poznate i kao američki cvrčak (Scaphoides titanus), potrebno je provoditi mjere protiv tog insekta.

- Simptomi zlatne žutice vinove loze postaju vidljivi krajem lipnja, u srpnju i kolovozu. Kod većine sorata rubovi lišća se uvijaju prema dolje (kod malvazije ne) pa listovi u većini slučajeva poprime trokutast izgled. Kod bijelih sorata boja lišća je svijetlo zelena do zlatno žuta, a kod tamnih sorata poprimaju crvenkastu boju. Oboljelo lišće dozrijeva ranije, a otpada kasnije. Lišće je krto i stiskom u ruci se lomi. Karakteristično je također da mladice ne dozrijevaju ravnomjerno, a najčešće ostaju potpuno zelene do kraja vegetacije", kaže Kocijančić.

Bolest se može širiti i zaraženim sadnim materijalom, a kako direktnih mjera za suzbijanje fitoplazmi nema potrebno je indirektnim mjerama poput sadnje zdravog sadnog materijala i suzbijanje vektora spriječiti pojavu i širenje fitoplazmi. Vinogradare na provođenje mjera obvezuje i naredba o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanja zlatne žutice vinove loze (NN 7/13), a donesena je i odluka o određivanju demarkiranih područja u kojima se provode mjere sprečavanja širenja i suzbijanja zlatne žutice vinove loze koju prouzrokuje štetni organizam Grapevine flavescens doree.

Prvo suzbijanje se provodi nakon cvatnje, radi zaštite pčela, a nakon dva, tri tjedna provodi se drugo tretiranje. Za tu namjenu u Hrvatskoj su registrirani insekticidi Actara 25 WG, Sumialfa 5 FL, Nurelle D, Chromorel D te Decis 2,5 EC. Kocijančić preporučuje da se prskanje Actarom, preparatom izrazito toksičnim za insekte, obavlja predvečer kada pčele ne lete, a u tom je djelu dana preporučljivo koristiti i ostala sredstva.

Kocijančić upućuje da svi vinogradari s područja Istre koji su prošle godine u svojim nasadima imali simptome navedene fitoplazme da izvrše tretiranje svojih nasada usmjereno protiv američkog cvrčka.

- Vinogradare također upozoravamo da se u zaštiti vinograda smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB). Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi http://fis.mps.hr/trazilicaszb, ističe Kocijančić. (Z.STRAHINJA)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter