Krajnje je vrijeme za spas Završja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Financijski procelnik talijanske regije Veneto Roberto Ciambetti s brojnom talijanskom delegacijom posjetio je u petak Grožnjan, Završje i Buje gdje su u tijeku brojni zajednicki projekti regije Veneto i Istarske županije, osobito na podrucju ocuvanja i valorizacije kulturne baštine.

Bila je to prilika da se dužnosnik talijanske regije koja redovito sufinancira obnovu istarske kulturne baštine iz doba Mletacke republike upozna s tijekom obnove, ali i brojnim potrebama ovog, mahom raseljenog, kraja Istre.

U sjedištu Opcine Grožnjan su delegaciju docekali istarska dožupanica Viviana Benussi, grožnjanski nacelnik Rino Duniš te bujski gradonacelnik Edi Andreašic sa zahvalama regiji Veneto za dosadašnje potpore. Nacelnik Duniš je podsjetio da je Veneto u posljednjih deset godina na grožnjanskom podrucju financirao uredenje fasade opcinske zgrade, obnovu gradske galerije te kuce Corner.

Tijekom ljeta pocet ce prva faza obnove kaštela Contarini iz 11. stoljeca u Završju za koju ce Veneto izdvojiti sto tisuca eura. Obnovit ce se krovište, konsolidirati vanjski zidovi i medukatna konstrukcija te konzervirati postojece stanje. No, ambicije su mnogo vece, pa se tako planira javno-privatnim partnerstvom obnoviti 20 malih ruševnih objekata u vlasništvu opcine kao seoske hotelske depandanse.

- Zadnji je trenutak da napravimo nešto za Završje koje ce se dobrim dijelom urušiti i nepovratno izgubiti ako ne reagiramo, rekao je Duniš napominjuci da se radi o gradicu koji ima status zašticenog kulturnog spomenika. Prema studiji koju je izradio Ekonomski fakultet u Puli, za potpunu bi obnovu trebalo 7,5 milijuna eura pa je potrebno pronaci zainteresiranog privatnog investitora, smatra Duniš koji se, ako ništa drugo, nada novim donacijama regije Veneto.

Grad Buje muce slicni problemi, a takoder su si postavili visoki cilj - sanirati 90-ak ruševina u starom gradu, saznajemo od gradonacelnika Andreašica. Dosadašnje su potpore Bujama iz regije Veneto iznosile 80 tisuca eura. (Andelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter