Krajem tjedna jake oborine i pad temperature

Za koji dan nastupit će prava jesen (arhiva)
Za koji dan nastupit će prava jesen (arhiva)

Bliži se kraj ugodnim, sunčanim i toplim jesenskim danima. Za nekoliko dana na ova područja stiže prva prava jesenska ciklona, a s njom u Istru i obilne oborine, jaki vjetrovi te značajno zahlađenje - u višim predjelima i prvi ovogodišnji snijeg. Tijekom subote očekuje se obilna kiša, koja bi još jednom mogla ozbiljno zaprijetiti nekim mjestima u Istri. Tijekom čitavog vikenda probleme će stvarati jaka, ponegdje i olujna bura. U prometu bi moglo biti problema i sa snijegom.

Pri samom kraju listopada jasno je da s vremenom u prva dva jesenska mjeseca možemo biti i više nego zadovoljni. Tijekom rujna stigle su i prve obilnije kiše, čime je završila jedna od najdužih i najjačih suša na području Istre. Znatno manje kiše ima i tijekom dosadašnjeg listopada, ni približno toliko da bi se pokvarila dobra slika ovogodišnje jeseni.

Svi su ovogodišnji mjeseci, osim veljače, bili natprosječno topli. Pri tome se ističu oni ljetni, koji su bilježili čak četiri do pet stupnjeva iznad prosjeka. Ako u preostala dva mjeseca ne budu zabilježene neke ekstremne hladnoće, ova će godina biti najtoplija u povijesti mjerenja temperatura zraka u Istri.

Drugi, još značajniji podatak je da su svi ovogodišnji mjeseci bili ekstremno suhi. Izuzetak je samo rujan, koji je s nekoliko jačih kiša bio tek prosječno kišovit. Ukupne količine oborina od početka godine pa do pred kraj listopada izuzetno su male - na području južne Istre ukupno je palo tek nešto više od 350 litara po metru četvornom. Prema sjevernim područjima Istre stanje je nešto povoljnije, ukupne količine iznose od 400 pa do mjestimičnih 500 litara po kvadratu.

Veliki su izgledi da će na kraju godine ukupna količina oborina biti manja i od rekordno malih lanjskih količina. No, u iduća dva mjeseca moguća su nova iznenađenja pa i nove obilnije kiše koje bi mogle promijeniti opću ovogodišnju vremensku sliku.

Vremenske prognoze ukazuju da nam za nekoliko dana dolazi značajna promjena. Pri kraju tjedna, točnije tijekom petka očekuje se dolazak jake sredozemne ciklone koja će na vrijeme utjecati tijekom idućeg vikenda, ali i skorih blagdana.

U petak, uz pojačane južne vjetrove, doći će do postupnog naoblačenja, a ubrzo zatim i do kiše. Najviše kiše očekuje se tijekom subote. Mjestimice se očekuju jači pljuskovi i količine koje bi mogle biti i značajno veće od 50 litara po kvadratu. Do kraja subote zapuhat će jaka i olujna bura, u višim predjelima će kišu zamijeniti snijeg, a temperature zraka će pasti za desetak stupnjeva.

Početkom idućeg tjedna očekuje se postupno razvedravanje, ali će i dalje biti vjetrovito i prohladno. Prava je to najava zime u Istri. (priredio Mario Grabar)


Podijeli: Facebook Twiter