Krajem ožujka predbilježbe za upis na Politehniku

Pulska politehnika uvodi dva nova studijska programa (M. ANGELINI)
Pulska politehnika uvodi dva nova studijska programa (M. ANGELINI)

Na Visokoj tehničko-poslovnoj školi, pulskoj Politehnici od 26. do 28. ožujka održat će se Dani otvorenih vrata tijekom kojih će se u prostorima tog visokog učilišta održavati brojne radionice i predavanja za sve uzraste. Najavio je to vršitelj dužnosti dekana pulske Politehnike Davor Mišković najavivši paralelno i početak prvih predbilježbi upisa koji će na Politehnici započeti 27. i 28. ožujka.

Sve veći broj studenata

- Iako smo prvi pokrenuli studij politehnike u Hrvatskoj po uzoru na najpoznatija europska i svjetska sveučilišta i još uvijek smo jedini stručni tehnički studij takve vrste u Istri, široj javnosti i dalje nismo dovoljno poznati. Upravo stoga putem Dana otvorenih vrata želimo približiti posebnosti i izvrsnost našeg stručnog studija. Zbog povećanog broja upisa novih studenata u prošloj godini, odlučili smo svim zainteresiranima ove godine pružiti mogućnost da se "predbilježe" za upis. Također, ove godine organiziramo predupise na oba smjera tijekom narednih mjeseci, da bismo mogli zadovoljiti povećano zanimanje budućih studenata, kazao je Mišković.

Po njegovim riječima, Politehnika zbog polivalentnosti znanja koje studenti stječu, stvara preduvjete za njihovo lakše zapošljavanje nakon studija, ponajviše zato što ih poslodavci  prepoznaju kao stručnjake za organizaciju i vođenje sustava. Trenutno na Politehnici studira oko 200 studenata, a s obzirom na broj upita, očekuje se da bi se broj upisanih ove godine mogao udvostručiti.

- Politehnički studij objedinjuje tehničke i društvene znanosti popunjavajući time jaz koji nastaje između inženjera i ostalih struka uslijed neusklađenosti poznavanja tih tematika. Naš je cilj prije svega obrazovati i osposobiti mlade ljude koji će biti u stanju objediniti polivalentna znanja i time odgovoriti na uvjete i potrebe suvremenog poslovanja koje donosi budućnost. Gotovo svi naši bivši studenti danas su zaposleni u vodećim tvrtkama na području Istre. S obzirom na obrazovanje koje stječu na Politehnici, mogućnosti njihovog zapošljavanja su vrlo široke, tako da se mogu zaposliti u tvrtkama koje se bave proizvodnjom, prodajom, održavanjem ili kontrolom i upravljanjem, kazao je Mišković.

Novi programi prijavljeni Agenciji

Otkrio je da se radi i na uvođenju dva nova studijska programa, a to su dvogodišnji studij-stručni pristupnik politehnike i četverogodišnji studij Informacijske tehnologije u industriji po EU programu VAMK, University of Applied Sciences.

- Programi su u fazi pripreme za prijavu Agenciji za visoko obrazovanje. Dvogodišnji studij namijenjen je osposobljavanju studenata za uključivanje u direktni rad te rukovođenje u drugom i trećem nivou upravljanja malih i srednjih poduzeća kao i za pokretanje vlastitih tvrtki. Četverogodišnji studij je najviši nivo stručnog obrazovanja tehničkog smjera u našoj županiji, a namijenjen je budućim inženjerima specijalistima industrijskih  sustava kontrole, nadzora i digitalnog upravljanja temeljenim na računarskim sustavima i informacijskim tehnologijama, istaknuo je Mišković. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter