Krajem ožujka blokirani računi 320.802 građana

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Krajem ožujka u Hrvatskoj je bilo 48.667 blokiranih poslovna subjekta s 28,7 milijardi kuna neizvršenih osnova za plaćanje, a u blokadi su bili i računi 320.802 građana, s ukupno 32,02 milijarde kuna nepodmirenih dugovanja, pokazuju podaci koje je u ponedjeljak objavila Financijska agencija (Fina).

U usporedbi s veljačom, broj građana s blokiranim računima u ožujku je porastao za 3.578, odnosno za 1,1 posto, dok je vrijednost njihovih ukupnih dugovanja povećana za više od pola milijarde kuna, odnosno za 1,8 posto. Podaci Fine pokazuju da je ožujak s blokiranim računima završilo i 839 više poslovnih subjekata u odnosu na veljaču, što predstavlja porast za 1,8 posto. Istovremeno je iznos njihovih nepodmirenih obveza smanjen za 0,9 posto, odnosno za 200-tinjak milijuna kuna. Na godišnjoj razini, pak, broj blokiranih poslovnih subjekata na kraju ožujka bio je manji za 18,9 posto ili 11.374 subjekata, a iznos prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje smanjen je unazad godinu dana za 15,1 posto, odnosno za 5,1 milijardu kuna. Finini podaci pokazuju da i u ožujku ove godine među blokiranim tvrtkama dominiraju poslovni subjekti u dugotrajnoj blokadi, dužoj od 360 dana, i to i po broju i po iznosu blokade. U dugotrajnoj je blokadi, naime, krajem ožujka bilo 34.867 subjekata, što je udio od 71,7 posto u ukupnom broju tvrtki s blokiranim računima, a na takve se poslovne subjekte odnosi i 86,6 posto ukupnog duga, odnosno više od 24,8 milijardi kuna.

Također, i dalje više od dvije trećine blokiranih poslovnih subjekata ili njih 32.665 nema niti jednog zaposlenog, a dugovanja takvih tvrtki, u iznosu od gotovo 20,04 milijardi kuna, čine 69,9 posto iznosa ukupnih neizvršenih osnova za plaćanje krajem ožujka ove godine. Od ukupno 48.667 blokiranih poslovnih subjekata, manje od polovine su pravne osobe, no na njih 'otpada' najveći dio iznosa ukupnih neizvršenih osnova za plaćanje - 74,3 posto. Krajem ožujka je u blokadi bilo 23.357 pravnih osoba s više od 21,3 milijarde kuna ukupnih dugovanja. Istodobno je blokirane račune imalo i 25.310 fizičkih osoba (obrtnici i slobodna zanimanja), a njihove nepodmirene obveze iznosile su gotovo 7,36 milijardi kuna. U zaključku izvješća o neizvršenim osnovama za plaćanje poslovnih subjekata i građana iz Fine navode kako očekuju da će se u idućim mjesecima iznos prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata postupno smanjivati, zahvaljujući poduzetim mjerama propisanima Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, Ovršnim zakonom, Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, pokretanju redovnih stečajnih postupaka od strane Porezne uprave te postupcima brisanja trgovačkih društava koji Registru godišnjih financijskih izvješća nisu predali izvještaj tri godine zaredom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter