Krajcar: Spajam ljubav prema jazzu i istarskom melosu

Bruno Krajcar (M.MIJOŠEK / Glas Istre)
Bruno Krajcar (M.MIJOŠEK / Glas Istre)

Jedan od najplodnijih istarskih skladatelja i kantautora, Bruno Krajcar, ima vrlo bogat diskografski opus ovjenčan brojnim nagradama, a još uvijek je aktualno jedno malo drukčije izdanje - album duhovnih i ljubavnih pjesama "Oči srca". Krajcar je nedavno obilježio i tridesetu obljetnicu otkad je napisao svoju prvu skladbu, što je bio motiv više za razgovor s ovim svestranim glazbenikom.

Do sada je vaš rad bio usko vezan za istarsku baštinu i istarski melos, a s albumom "Oči srca" predstavlja se jedna druga dimenzija stvaralaštva…

Kao izvođač i skladatelj sam prepoznatljviji po etno šansonama i istarskom melosu, mada sam dosta pisao za izvođače raznih glazbenih profila, od brojnih istarskih glazbenika pa do Olivera, Josipe Lisac, Radojke Šverko i drugih. Taj drugi dio mog kantautorskog izričaja su pjesme prožete duhovnošću, i rezultat toga je album "Oči srca", koji nije nastao ciljano, već su se pjesme skupile kroz duže vremensko razdoblje. Želio sam okupiti na jednom mjestu intimnu glazbenu priču, jer se tu bavim i mojom djecom, kao i svijetom koji promatram očima iskustvenog vjernika. Uz kantautorske, tu su i skladbe koje su izveli gosti - jedna od njih je "Ave Maria" koju je snimila još devedesetih Lidija Percan, pa je dugo ta pjesma bila na vrpcama na Radio Puli te je sada digitalizirana i našla se na ovom albumu. Također, tu je skladba "Oče naš" koju sam napravio za mješoviti zbor, a koja je snimljena live na koncertu u povodu 30 godina od moje prve kompozicije, i nekako tom pjesmom, koja je svojevrsna molitva, završavam album.

Tu je još jedna zanimljiva suradnja, s vrsnim američkim pjevačem Piereom Andreom Baptisteom 2006. godine u New Yorku, koji je surađivao s Princeom i mnogim drugima. On pjeva pjesmu "My Angel" koju je prepjevao Denis Turčinović. I na ovom albumu se dotičem baštine, pa se tu našla naša božićna pjesma "Radujte se narodi", u prepjevu Daniela Načinovića pod nazivom "Come Rejoice" koju sam otpjevao u duetu s Natašom Petrić Tashom. S ovim prepjevom na engleskom jeziku želio sam predstaviti našu tradicijsku glazbu i široj publici. Na albumu ima još gostiju – Arsen Dedić, Dina Rizvić… Od singlova, za sada su predstavljene pjesme "Veronika" i "Oči srca". (Tea TIDIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter