Krajcar: Porina posvećujem pjevačima istarske narodne pjesme

Bruno Krajcar s Porinom za najbolji album folklorne i etno glazbe (Snimio Zoran ANGELESKI)
Bruno Krajcar s Porinom za najbolji album folklorne i etno glazbe (Snimio Zoran ANGELESKI)

Ako ne računamo rođenog Puljanina sa zagrebačkom adresom, Massima, koji je preksinoć na splitskoj dodjeli dobio tri Porina za pjesmu i istoimeni album "Jedan dan ljubavi", kao i nagrađenog zagrebačkog tonskog snimatelja Filipa Vidovića za snimku "Mombasa" 2Cellos, popularnog pulsko-dubrovačkog violončelističkog tandema Hauser-Šulić, ako zaobiđemo i gotovo reklamno pivsku kompilaciju s raznim izvođačima ("RockOff - Festival novog zvuka 2015"), a na kojem su među ostalim jednom pjesmom zastupljeni i istarski bendovi Radio Aktiv, Barbari i umaška Manntra, jedini pravi laureat iz Istre je Bruno Krajcar, poznati istarski skladatelj i kantautor, čiji je album "Istraditional" struka proglasila najboljima albumom folklorne i etno glazbe.

Na nagrađenom albumu (koji je izdao zagrebački Aquarius Records, a producirali su ga, uz autora, Marijan Jelenić i Aldo Spada), Bruno Krajcar prezentira deset istarskih narodnih pjesama koje obrađuje u različitim stilskim smjerovima i glazbenim oblicima. Album je svojevrsni hommage originalnom istarskom dvopjevu ili istarskoj narodnoj netemperiranoj pjesmi.

- Nije li, uvjetno rečeno, Porin dobio i kanat na tanko i debelo?

- Da. Album posvećujem svim pjevačima naše istarske narodne pjesme, svim naraštajima koji su stoljećima prenosili baštinu, prije svega kanat na tanko i debelo. To je naš najarhaičniji izraz tradicijske glazbene baštine u Hrvatskoj. Njegova je vrijednost prepoznata i u svijetu te je prije nekoliko godina uvršten na UNESCO-ovu listu kulturne baštine.

- Vaš je album moderniziran izraz te tradicije?

- Točno. Moja je reinterpretacija i stavljanje narodne glazbe u suvremeni kontekst pokazuje da to itekako može funkcionirati i izazvati pozornost, prije svega stručnih glazbenih krugova koji su ovom prilikom odlučili o Porinu. Posebno mi je drago da Porin dolazi u Istru, čime se naglašava potreba za očuvanjem i promocijom naše dugovječne i iznimno vrijedne istarske glazbene baštine, tog važnog segmenta našeg identiteta.

- Ova je Porin na neki način i priznanje brojnim suradnicima na albumu?

- Svakako. U ovaj Porin je dio svog znanja i umjetničke kreacije unijelo 30-ak glazbenika koji su sudjelovali u snimanju ovog albuma. Svima im od srca zahvaljujem! Meni je drago da je ove godine, prvi put, objedinjena kategorija folklorne i etno glazbe, kao i to da je dodjela te nagrade uvrštena u središnji program ceremonije. Dosad je ova kategorija uvijek bilo mimo medijskih svjetala. To smatram važnim ne samo zbog sebe, već i zbog svih glazbenika tradicijske glazbe koji rade na očuvanju baštine. (Razgovarao Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter