Kraj Umaga se gradi prva mala hidroelektrana


Predstavnici investitora Istarskog vodovoda Buzet (IVB) i Istarske regionalne energetske agencije (IRENA) obišli su gradilište prve male hidroelektrane (mHE) na vodovodnom sustavu koja se gradi u Hrvatskoj, na lokaciji Velika Šuma kraj Umaga. Prema riječima direktora IRENA-e Valtera Poropata, vrijednost radova je 2,2 milijuna kuna, od čega su opravdani troškovi Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 2.083.782 kuna. Naime, FZOEU financira 60 posto opravdanih troškova što iznosi 1,2 milijuna kuna, a izvođač radova je tvrtka Končar - Elektronika i informatika.

Ovaj projekt od samog početka promovira IRENA i na vodovodnim sustavima isti bi trebao biti, kako kažu direktor IVB Mladen Nežić i suradnik Adriano Putinja, prvi u nizu koji će se izgraditi.

- Takvi projekti dodatno doprinose zaštiti okoliša i korištenja obnovljivih izvora energije u Istarskoj županiji - rekao je direktor IRENA-e Valter Poropat.

Prema njegovim riječima, mala hidroelektrana Velika Šuma bit će smještena u novogradnji koja se spaja s postojećom istoimenom vodospremom, a pripada gradolskom vodoopskrbnom sustavu iz kojeg se vodom opskrbljuje cijela zapadna obala Istre.

- Voda iz izvora Gradole pumpa se u distributer postrojenja za kondicioniranje vode Gradole Brdo na nadmorsku visinu 190 metara, a dalje se, nakon tretmana, transportira gravitacijom. Potencijal vode u vodospremi Velika Šuma kreće se, ovisno o potrošnji sustava, od 8,5 do 12 bara. Godišnje se preko VS Velika Šuma isporuči oko 1,5 milijuna kubika vode - ističe Poropat.

Naime, godišnja proizvodnja električne energije procijenjena je na oko 350.000 kWh, što odgovara ukupnom godišnjem prihodu po osnovi prodaje električne energije od oko 350.000 kuna. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter