Kraj školske godine za 21.500 učenika u Istri

Ove se godine za upis u srednju školu boduju ocjene već od 5. razreda (M. ANGELINI)
Ove se godine za upis u srednju školu boduju ocjene već od 5. razreda (M. ANGELINI)

Danas je zadnji dan školske godine, pa tako i za 21.580 istarskih školaraca od kojih 14.391 u osnovnim, a 7.188 u srednjim školama. Ipak, kad začuju zadnje školsko zvono, neće svi učenici bezbrižno pojuriti na ljetne praznike. Neki će morati na popravne ispite, a posla ima još i za 1.392 maturanta iz istarskih škola koji su odlučili nastaviti studirati te s nestrpljenjem očekuju objavu rezultata ispita državne mature 9. srpnja.

Za mnoge maturante predstoji i polaganje dodatnih provjera znanja na onim fakultetima koji ne žele odustati od svojeg prijemnog ispita. Među takvim visokoškolskim ustanovama, koje su mahom smještene u Zagrebu, nalaze se učiteljski, pravni, medicinski fakultet… Nakon roka žalbe, rezultati državne mature postat će konačni 16. srpnja, a u podne sljedećeg dana zaključuju se rang liste, nakon čega tek budući brucoši mogu odahnuti.

No, opet ne svi, jer za one koji nisu položili državnu maturu ili žele popraviti ocjene, ostaje jesenski rok, a prijave traju od 17. do 26. srpnja.

Napeto je još i za oko 1.800 istarskih osmaša koji, poput maturanata, s pozornošću prate svoj poredak na rang ljestvici nacionalnog informacijskog sustava za upise. Osim virtualnog načina upisa čiji su ovogodišnji osmaši prva generacija koja ga testira, uveden je i novi sistem bodovanja, a koji je odmah bio zasut kritikama. Više se ne vrednuju samo zaključne ocjene iz 7. i 8. razreda, već od 5. nadalje, pa su učenici i njihovi roditelji tražili da se novi uvjeti primijene na učenike koji ove godine upisuju peti razred, ali im molba nije uslišana. (M. JERIN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter