Kraj razmjenama, stižu posve novi udžbenici

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Školska godina je završila, no u knjižarama se već pripremaju za novu, odnosno nove udžbenike. Ove godine očekuje se veća navala od uobičajene, budući da se nakon pune četiri godine kreće s novim programima, odnosno što će se izmijeniti svi udžbenici.

Dakle, odzvonilo je snalaženju i dobro uhodanim razmjenama, posudbama ili pak kupnji rabljenih udžbenika. Predbilježbe za kupnju novih kompleta započele su u svim pulskim knjižarama, u kojima, kako saznajemo, očekuju prve naslove tek u kolovozu.

Doduše, pregovori s izdavačima su već u tijeku što se tiče slobodne prodaje, dok će kompleti udžbenika uobičajeno biti spremni za preuzimanje sredinom kolovoza. Nekolicina knjižara akontacijom se osigurava prilikom naručivanja, odnosno predbilježbi kompleta.

- Takav princip primjenjujemo već niz godina, jer tako zapravo obvezujemo roditelje, odnosno kupce na kasniju kupnju. A iznos akontacije je proizvoljan. Ima roditelja koji avansno plate tek 50-ak kuna, dok drugi odmah uplate i po 300 ili 400 kuna da bi im kasnije bilo lakše. Što se tiče najava da će udžbenici biti bez pratećih radnih bilježnica, zasad vidimo da nije tako, kao ni da su udžbenici jeftiniji. Primjerice, "Pčelica početnica", čitanka za prvi razred osnovne škole prošle je godine koštala 52, a sada joj je cijena 55 kuna. Gužvi koje su nekad obilježavale početak školske godine više nema, no ove godine sve ovisi da li će udžbenici izaći iz tiska na vrijeme, rekla nam je Silvana Kalac iz knjižare Nove Istarske knjižare.

Dodajmo da se kupnjom kompleta u ovoj knjižari ostvaruje 20-postotni popust na njen kompletan asortiman.

Podsjetimo, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta najavilo je niže cijene udžbenika i do 15 posto, a obećane su i manje težine školskih torbi, također za 15 posto. Naime, prema novom  Udžbeničkom standardu svi udžbenici moraju biti usklađeni s jedinstvenim pravopisom, a propisana je i manja gramaža papira od dosadašnje da bi bili lakši. Također, smanjen je i broj formata. Ministarstvo je s nakladnicima postiglo dogovor da će broj araka u novim udžbenicima biti za deset posto manji od dosadašnjeg prosjeka za određeni razred i predmet.

Radi smanjenja težine školskih torbi, Pravilnikom o obveznim udžbenicima i pripadajućim dopunskim nastavnim sredstvima, propisan je 51 udžbenički naslov manje. O svemu tome, kažu voditelji i prodavači pulskih knjižara, znat će se tek kad udžbenici i sva ostala nastavna sredstva pristignu. (S.ROJNIĆ SINKOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter