Kraj rata u IDS-u: Župan se bira demokratski

Arhiva
Arhiva

IDS-ov kandidat za župana neće biti ni Ivan Jakovčić ni Damir Kajin nego pobjednik na unutarstranačkim izborima što će se održati nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora. Takvo je rješenje rezultat burnih prijepora unutar stranke koji su krajem proteklog tjedna došli do vrhunca najavom Damira Kajina da je spreman biti i nezavisan kandidat za župana, odnosno porukom iz stranačkog vrha da bi zbog njega Jakovčić mogao produžiti svoj politički vijek i izaći na još jedne izbore.

Objašnjenje predsjednika IDS-a Jakovčića da se on, ipak, povlači u poslovne vode te da će odluku o kandidatu za župana donijeti članovi i tijela IDS-a najava je "primirja" koje će možda smiriti strasti. Uz Kajina, čini se sigurnim da će se unutar IDS-a za župana kandidirati i Boris Miletić, dok se u javnosti spekulira i s kandidaturom Giovannija Sponze.

Predsjednik IDS-a Ivan Nino Jakovčić o cijelom slučaju u izjavi za naš list kaže: "Kolega Kajin zagovara predizbore u stranci, što je apsolutno dobra inicijativa i podržavam je. Na predsjedništvu IDS-a krajem tjedna razgovarat ćemo najprije o odnosima s drugim strankama, da vidimo žele li SDP i HNS nastaviti koaliciju s nama na nivou dviju županija, te Pule i Rijeke, a zatim ćemo razgovarati i o kandidaturama za župana. Svatko će moći istaknuti kandidaturu za župana, pa ćemo vidjeti tko ima podršku IDS-a za tu dužnost."

"Odavno sam najavio da se želim povući iz politike i otići u poslovne vode i smiješno mi je da sada neki skaču protiv mene, kad sam već rekao da odlazim", komentirao je Jakovčić pitanje želi li, ipak, i on u utrku za župana.

"Kako se svi stalno pozivaju na demokraciju kad govore protiv mene, evo prilike da se dokažu kao demokrati. Dobije li Damir potvrdu stranke za župana, i ovaj ću put stati iza njega kao što sam stajao godinama u raznim situacijama. Ne dobije li podršku, računam da će se svi ponašati demokratski, a posebno Damir, i prihvatiti rezultate izbora u stranci."

 Iako zbivanja u IDS-u mogu izgledati kao traženje kompromisa - pa ih dio medija predstavlja kao "preokret" ili Kajinovu pobjedu - bliže su istini oni poznavatelji prilika koji kažu da se ništa nije promijenilo.

S njima se slaže i pobunjeni Damir Kajin koji kaže: "Ne mogu ja ništa dobiti na stranačkim tijelima. To je jasno. Jakovčić želi poslije sebe ostaviti sebe. Izbori na stranačkim tijelima su po principu 'dva loša ubiše Miloša'. Kajin nije kadrovirao i nema utjecaj na stranačkim tijelima. Ali, ja želim da IDS ostane povijesna stranka ovih prostora, za što moramo dobiti izbore." (Piše Dubravko GRAKALIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.      


Podijeli: Facebook Twiter